1. yle.fi
  2. Uutiset

Eduskunta kokoontuu Kauhajoelle 75 vuoden tauon jälkeen

Kauhajoki toimii 75 vuoden tauon jälkeen marras-joulukuun vaihteessa eduskunnan istuntopaikkana. Eduskunta piti täysistuntonsa parin kuukauden ajan Kauhajoella talvisodan sytyttyä.

politiikka
Lottakanttiinista saatuun keksipurkkiin laitettiin puhemiesvaalin äänestysliput eduskunnan ollessa evakossa Kauhajoella.
Lottakanttiinista saatuun keksipurkkiin laitettiin puhemiesvaalin äänestysliput eduskunnan ollessa evakossa Kauhajoella.

Eduskunta ja Kauhajoen kaupunki järjestävät 30.11.–1.12.2014 eduskunnan Kauhajoelle siirtymisen muistotapahtuman. Tuolloin tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun eduskunta siirtyi talvisodan sytyttyä Kauhajoelle. Eduskunta kokoontui Helsingin pommitusten alettua ensin 30.11. illalla Vallilan työväentalolla.

Täällä tehtiin päätös jatkaa istuntoja Helsingin ulkopuolella. Matkaan lähdettiin yöllä ja ylimääräinen erikoisjuna saapui Kauhajoelle perjantaina 1. joulukuuta 1939 klo 14.30 sakeassa lumipyryssä. Eduskunnan ensimmäinen täysistunto Kauhajoella pidettiin 5.12.1939 ja viimeinen 12.2.1940.

– Tämä on merkittävä asia Suomen historian kannalta ja nyt kun siitä tulee 75 vuotta kuluneeksi ja päivä vielä osuu viikonvaihteeseen, sopii erinomaisen hyvin, iloitsee kauhajokelainen kansanedustaja Lasse Hautala.

Evakossa Kauhajoella talvisodan aikaan ollut eduskunta istui täysistuntonsa näissä penkeissä.
Evakossa Kauhajoella talvisodan aikaan ollut eduskunta istui täysistuntonsa näissä penkeissä.Anne Rahjola/Yle

Maanantaina 1.12. klo 12 eduskunta kokoontuu Kauhajoen eduskuntamuseolla samassa salissa, jossa täysistunnot pidettiin talvisodan aikana. Istunnon jälkeen edustajille tarjotaan keittolounas samassa oppilaitoksessa, jossa edustajat ruokailivat 75 vuotta sitten.

Varsinaista istuntoa paikalla ei pidetä, mutta mukaan on ilmoittautunut Lasse Hautalan mukaan 30-40 kansanedustajaa ja tämän lisäksi eduskunnan virkamiehiä.

– Tänä aikana tämä on erittäin positiivinen tapahtuma, ja tuo merkittävää huomioarvoa Kauhajoelle, toteaa Kauhajoen kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti. Vielä on hieman auki, mitä kaikkea tuolloin tehdään ja kuinka suuri osa kansanedustajista osallistuu tapahtumiin.

Kauhajoen muistotapahtumat alkavat sunnuntaina 30.11. klo 18 konsertilla Kauhajoen kirkossa. Konsertti on kuultavissa suorana lähetyksenä radiossa, ja tämän jälkeen on seppeleenlasku sankarihaudoille. Maanantaina ohjelma jatkuu klo 10 koulukeskuksessa järjestettävällä tapahtumalla, johon osallistuu kansanedustajien lisäksi noin tuhat Kauhajoen yläkoulun, lukion ja 2. asteen opiskelijaa sekä sotaveteraaneja.

Lue seuraavaksi