1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syksy tuo tiskiin hirvenlihan

Tuoretta riistaa on tarjolla kohtuullisesti maakunnan kaupoissa. Kauppiaat luonnenhtivat riistaa palvelutuotteeksi: lihan kysyntä ei ole suurta, mutta sitä pitää kuitenkin olla tarjolla.

Kuva: Yle / Matti Myller

Tuoretta hirvenlihaa mielivä joutuu tekemään ostoksensa eteen jalkatyötä. Kotimainen tuore hirvenliha on kaupan tiskillä melko harvinainen herkku. Monista kaupoista sitä ei löydy lainkaan.

Metsästäjät jakavat saaliinsa yleensä keskenään tai lähipiirinsä kanssa. Kauppoihin päätyvä lihamäärä jää murto-osaan saaliista.

Kauppoihin tällä viikolla

Satakunnassa ainakin osa metsästäjistä lähti hirvijahtiin noin viikko sitten. Soittokierros maakunnan kauppoihin kertoo, että syksyn ensimmäiset  hirvenlihat tulivat myyntiin tällä viikolla.

– Tänään perjantaina tuli myyntiin suomalaista hirveä, kertoo lihakauppais Pirjo Kuusikko Porin kauppahallista.

Kuusikon mukaan riistalle on kysyntää, vaikka ensimmäisistä hirvenlihoista saa pulittaa aika pitkän sentin. Kilohinta vaihtelee nyt 20-30 euroa kilolta. Hirvenlihan lisäksi asiakkaille voidaan tilauksesta myydä myös tuoretta poroa.

- Pystymme aika hyvin vastaamaan kysyntään, koska tunnemme metsästysseurojen jäseniä ja saamme lihaa sitä kautta.

Myös Porin S-market Herkku saa ensimmäiset hirvenlihat tiskiin viikonlopuksi Kuusamosta. Myöhemmin tarjolle on tulossa poroa.

"Riista on palvelutuote"

Raumalaisen K-Citymarketin kauppias Jari Haarala arvelee, ettei hirvenlihaa riitä paljon myyntiin, koska kaatolupia on myönnetty aiempaa vähemmän. Toisaalta kysyntäkään ei ole kovin suurta. Haarala uskoo, että moni saa riistansa muuta kautta.

– Maakunnassa on aika paljon metsästäjiä ja moni hankkii lihansa suoraan heiltä.

Kauppa ostaa hirvenlihansa suoraan teurastamolta. Metsästysseurat eivät sitä ole tarjonneet. Haarala luonnehtii riistaa ylipäätäänkin palvelutuotteeksi.  Pakasteena saa lähes mitä vaan jäniksestä villisikaan.

– Kiloissa riistaa menee vähän, mutta sitä täytyy olla tarjolla.  Menekkiin vaikuttaa tietysti hintakin. Jänis maksaa 51 euroa kilolta.