Tampereella korjataan kymmenen katulamppua päivässä – pimeitä paikkoja löytyy silti ympäri kaupunkia

Tampereelta löytyy useita pimeitä paikkoja, paljastavat Yle Uutisten keräämät karttamerkinnät. Osa paikoista on kokonaan ilman valaistusta ja toiset kärsivät rikkoontuneiden valojen tuomasta pimeydestä.

Kotimaa
Suojatie Pyynikillä
Antti Eintola / Yle
Hämärä Tampereen keskusta

Tampereen kaupungin alueella on noin 40 000 ulkovalaisinta, mutta silti osa alueista kärsii pimeydestä.

Yle Uutisten keräämien tietojen mukaan esimerkiksi Ali-Huikkaasta löytyy täysin valoton väylä, jota käyttävät erityisesti yövuorobusseilla alueelle palaavat. Nekalassa ja Tahmelassa katuvalot on paikoin sijoitettu autotien varteen, josta valoa ei riitä kevyenliikenteen väylälle tien varressa kasvavan puuston takia.

Karttamerkinnät paljastavat, että pimeitä paikkoja löytyy ympäri kaupunkia. Pimeitä paikkoja on löytynyt myös Tampereen lähikunnista, kuten Nokialta, Kangasalta, Lempäälästä ja Vesilahdelta.

Kaupunki on kiristänyt korjaustahtia

Pimeyttä lisäävät myös rikkoontuneet ulkovalot. Tampereen kaupungin alueella havaituista viallisista valoista voi tehdä ilmoituksen nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun)tai palvelupiste Frenckeliin.

Ilmoituksia viallisesta valaistuksesta tulee päivittäin vajaat kymmenen. Vuosittain korjausta tarvitsee noin 3 000 valaisinta.

Viime vuosina kaupunki on onnistunut kiristämään korjaustahtiaan, ja jo yli 80 prosenttia vioista saadaan korjattua tavoiteaikana pidettävän kahden viikon sisällä. Vielä vuonna 2008 vain alle puolet valaisimista korjattiin kahdessa viikossa.

Ulkovaloista vastaavasta Tampereen Verasta kerrotaan, että korjausaikataulua on nopeuttanut tietotekniikkaan perustuva vianhallintajärjestelmä, jonka käyttöön asentajat on koulutettu.

Pimeät paikat lisäävät turvattomuuden tunnetta ja altistavat liikenneonnettomuuksille ja tapaturmille.

Yle Uutisten nettisivulla voi osallistua keskusteluun siitä, ovatko katuvalot tuhlausta vai lisäävätkö ne turvallisuutta.