Näkökulma: Kuulijat sanoivat EU:lle EI – yritin erottaa Suomen

Torstaina tuli täyteen 20 vuotta EU-kansanäänestyksestä. Järjestimme kuulijoille merkkipäivän kunniaksi uusintaäänestyksen. EI voitti 9–8, ja kansa oli puhunut. Lauri Silvander yritti erottaa Suomen EU:sta. Ei onnistunut.

Näkökulmat
Lauri Silvander

*Lähdin eilen suorittamaan yllättävää tehtävää. *Yle Etelä-Karjalan kuulijat äänestivät jyrkästi "EI" Euroopan unionille. Kansan äänen ja demokratian vankkumattomana kannattajana otin tuloksen 8-9 kansallisena totuutena.

Oli aika erota EU:sta.

EU:sta eroaminen ei ole mikään yksinkertainen prosessi, vaikka periaatteessa se onnistuisi eduskunnan päätöksellä. Käytännössä edessä olisi kansanäänestys, pitkälliset erosopimusneuvottelut EU:n kanssa ja kasa lakimuutoksia. Päättelin, että asiaan saattaisi kulua koko päivä.

Soitin ensimmäiseksi valtioneuvostoon, jonne tieto äänestystuloksesta ei ollut vielä kiirinyt. Saatoin nähdä valtioneuvoston käytävillä puvut ja jakkupuvut yllään kävelevät ihmiset. Nuo poliittiset ajattelijat olivat vielä autuaan tietämättömiä kansan tahdosta.

Pian kävi selväksi, että joutuisin luultavasti järjestämään vielä neuvoa-antavan kansanäänestyksen. Tai näin kaikki tuntuivat ainakin ajattelevan. Luonnollisin reitti kansanäänestykseen olisi kansalaisaloite, joka ei kuitenkaan takaisi mitään.

*Oli kulunut jo pari tuntia ja olimme edelleen tukevasti EU:ssa. *Koska EU-jäsenyydestä on maininta perustuslaissa, niin lakialoitteen käsittely päätyisi todennäköisesti perustuslakivaliokunnan pöydälle. Perustuslakivaliokunnassa kysymykseeni suhtauduttiin kärsivällisesti.

Sain vinkin, jonka mukaan EU-eron viisastenkivi löytyisi oikeusministeriön lainvalmisteluosastolta.

Lainvalmisteluosaston EU-siivellä on vakaa tietämys EU-lainsäädännöstä. Törmäsin järkäleeseen. EU ei yksinkertaisesti hyväksyisi eroilmoitustani, vaan haluaisi vielä keskustella asiasta. Mikä takertuja!

*Erotilanne voi saada osapuolista esiin pimeitä puolia. *Kuka ottaa vinyylilevyt? Maksetaanko tukia takaisin? Tällainen mietintäaika tuntui hidastavan työtäni suhteettoman paljon.

Lissabonin sopimuksen 50. artiklassa on kuulemma säädetty EU:n jäsenmaan eroamiseen liittyvistä toimista.

Erosopimus pitäisi saada aikaan kahden vuoden kuluessa eroilmoituksen jättämisestä. Periaatteessa erolle voisi saada nuijaniskun nopeastikin. Tätä ennen pitäisi kuitenkin selvittää EU:n ja Suomen välit tulevaisuudessa, mikä veisi aikaa.

Kuulijoidemme tahdon toteuttaminen näytti ylivoimaiselta, ja kellokin tikitti kohti viittä.

Arvon kuulijat, projektini vaatii lisäaikaa.