Jukka Jalonen tiputtaa avauskiekon Riihimäen upouudessa jäähallissa

Uutta jäähallia on Riihimäelle odotettu viimeiset kymmen vuotta. Vahvasti uuden hallin rakentamista kotikaupunkiinsa ajanut valmentaja Jukka Jalonen pudottaa avauskiekon junioripelissä lauantaina iltapäivällä.

urheilu
Jääkiekkojunnut ovat kerääntyneet valmentajan ympärille kuuntelemaan oheita
Hannu Harhama / Yle

Riihimäellä juhlitaan lauantaina koko päivä uutta jäähallia. Se lisää jäälajien harrastajien määrää. Uutta hallia vanhan viereen on vuosia ajanut myös jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen, joka on saanut kunnian tiputtaa noin klo 16.45 avauskiekon Peltosaaren Nikkareiden ja Kiekko-Vantaan välisen ottelun ensimmäisellä erätauolla.

Kaupungin vanhassa jäähallissa ei jääaikaa riittänyt kaikille harrastajille, koska heitä on ollut lähes kaksinkertainen määrä jääaikaan nähden. Ajasta noin puolet on varattu jääkiekolle. Puolet menee puolestaan taito- ja muodostelmaluistelulle.

Yhteensä lajeilla on Riihimäellä noin tuhat harrastajaa ja se hyvin on merkittävän kokoinen joukko

Pasik Koistinen

– Yhteensä lajeilla on Riihimäellä noin tuhat harrastajaa ja se hyvin on merkittävän kokoinen joukko. Jääkiekon MM-kulta ja siihen liittyvä harrastuksen lisääntymien vaikutti varmasti uuden hallin saamiseen, kertoo Riihimäen kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Pasi Koistinen.

Uusi ja vanha jäähalli sijaitsevat vierekkäin Peltosaaren kaupunginosassa.

Paikalliset seurat pystyvät myös käyttämään ulkojäitä, mutta sääolosuhteet luovat epävarmuutta.

– Ilman muuta suurin merkitys on se, että harrastajille voidaan tarjota yhtä hyvät harjoitusolosuhteet kuin muissakin tämän kokoisissa kaupungeissa. Toisaalta meillä on nyt myös mahdollista lisätä yleisöluisteluvuoroja varsinkin jos talvet ovat yhtä huonoja kuin edelliset. Halleja voidaan päivisin tarjota koulukäyttöön.

Kuvaus- ja säilytystilaa olisi kaivattu lisää

Kahden hallin käyttövuorot on jaettu iltaisin seuroille ja päivisin kouluille ja päiväkodeille. Paikkakuntalaiset seurat ovat etusijalla, sen jälkeen lapsi- ja junioriurheilu. Ylijäämävuoroja voidaan tarjota ulkopaikkakuntalaisille ja muulle harrastetoiminnalle.

Uusi hallin on jo valmistuessaan lähes täydellä käytöllä Iltavuorot 16-22 ovat täynnä. Nyt jaetaan päivien ja iltojen hajavuoroja.

– Palaute uudesta hallista on ollut hyvää. Jää on hyvä ja halli on tiloiltaan nykyaikainen ja vanhaan halliin verrattuna monipuolisempi. Seurat olisivat toivoneet enemmän kuivaus ja säilytystilaa, mutta sitä emme valitettavasti tällä budjetilla enempää voineet tarjota, pahoittelee Koistinen.

Uusi halli mahdollistaa liikuntaseurojen kasvun

Rajallisten jääaikojen takia ei ole ollut mahdollista ottaa uusia ryhmiä tai kasvattaa vanhoja. Edellytys hyvälle seuratoiminnalle on kuitenkin se, että halukkaille harrastajille voidaan tarjota valmennusta ja myös harrastajamääriä voidaan kysynnän mukaan kasvattaa.

Olemme joutuneet ostamaan jääaikaa muilta paikkakunnilta ja siinä on aina omat hankaluutensa

Saana Leino

– Tarvetta uudelle hallille on ollut, koska mahdollisuuksia harjoitteluun on ollut aika vähän. Olemme joutuneet ostamaan jääaikaa muilta paikkakunnilta ja siinä on aina omat hankaluutensa. Jääajat ovat joko myöhään illalla tai aikaisin aamulla. Luistelijoiden on hankalampi päästä harjoittelemaan ja kustannukset nousevat myös vanhemmilta on tarvittu paljon kuljetusapua, arvioi Riihimäen taitoluistelijoiden puheenjohtaja Saana Leino.

Uudessa hallissa vietetään avoimien ovien (siirryt toiseen palveluun) päivää lauantaina. Yleisölle hallia esitellään klo 12.30, klo 14.30 ja klo 16.30.