1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksikin mikrosiru johdattaa perämoottorivarkaan jäljille

Veneiden ja perämoottoreiden turvamerkinnät ovat kehittymässä. Lukkojen lisäksi monet merkitsevät omaisuuttaan poliisin ja vakuutusyhtiöiden toiveiden mukaan. Turvasirulla merkitty moottori on helppo jäljittää vaikka vain yhden pienen sirun avulla.

tekniikka
Mikrosiruja suihkutetaan perämoottorin pinnalle
Mikrosiruja suihkutetaan moottorin pinnalle tahnan muodossa.Dmitri Volgin / Yle

Poliisi ja vakuutusyhtiöt kannustavat veneilijöitä valokuvaamaan ja merkitsemään omaisuuttaan varkaiden varalta. Ruotsissa suosittu mikrosirumerkintä on rantautunut tämän veneilykauden aikana myös Suomeen. Salolainen venealan yrittäjä Juha Kavalto on tyytyväinen uutuuteen.

– Varastamisen kynnys kasvaa. Kun tuote on merkitty, sitä on erittäin vaikea myydä. Sen takia se varmastikin vähentää varkauksia, kertoo Kavalto.

Kavalto sumuttaa mikrosirutahnaa eri puolille moottoria. Pieniä siruja on vähintään 2 500, joten varkaan on hankala poistaa niitä kaikkia.

Vakuutusmaksuihin alennusta, jos omaisuus on lukittu asianmukaisesti

Norjassa ja Ruotsissa jo kymmenet tuhannet veneilijät käyttävät turvasiruja. Suomessa kolme venevalmistajaa mikromerkitsee uudet alukset jo tehtaalla. Vakuutusyhtiöiden edustajat ovat tyytyväisiä ja kannustavat lukkojen ja merkintöjen tekemiseen.

Kun tuote on merkitty, sitä on erittäin vaikea myydä.

Juha Kavalto

Vakuutusmaksujen kannaltakin omaisuuden merkitseminen on hyödyllinen juttu. Varkaustapauksissa hyvitetään omavastuuta, kertoo riskipäällikkö Kristian Lindström LähiTapiolasta. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti.

– Perämoottorit pitää olla lukittuina veneeseen ja pienet, alle kuusimetriset veneet pitää olla lukittuina laituriin. Ellei ole niin, voidaan vähentää korvausta, mutta ei aina evätä kokonaan, kertoo Lindström.

Yrittäjä Juha Kavalto suihkuttaa turvasiruja myös moottorin kannen alle
Yrittäjä Juha Kavalto suihkuttaa turvasiruja myös moottorin kannen alle.Dmitri Volgin / Yle

Jopa perusohje, jonka mukaan moottorin pitää olla lukittu veneeseen ja veneen lukittuna laituriin, on hakusessa.

– Kyllä veneitä vakuutetaan hyvin, koska ne ovat aika arvokkaita. Veneisiin unohdetaan hankkia lukkoja valitettavasti, kertoo Lindström.

Perämoottorivarkaat ovat ammattilaisia

Lounais-Suomen poliisi on selvitellyt alkuvuoden aikana muutamaa kymmentä juttusarjaa, jotka liittyvät perämoottorivarkauksiin. Alueella on alkuvuoden aikana tehty noin 300 perämoottorivarkautta. Määrä on suurin piirtein samalla tasolla kuin aikaisempina vuosina.

Erityistutkintasektorin johtaja Teijo Ristola pohtii, että määrä on pieni kaikkiin omaisuusrikoksiin verrattuna. Niitä oli noin 20 000. Tämä rikos harmittaa kuitenkin todella paljon, kun siihen törmää omassa mökkirannassa.

Haluttuja koneita ovat sellaiset 40–50 hevosvoiman koneet.

Teijo Ristola

– Tämä on hyvin koskettava rikos. On viikonloppu edessä, kaikki on ladattu sitä varten ja perämoottori puuttuu. Kaikki nämä 300 tapausta sisältävät tämän elementin, kertoo Ristola.

Suurin osa varkauksista tapahtuu suurissa venesatamissa eli Porissa, Uudessakaupungissa, Raumalla, Turussa ja Salossa. Liikkeellä ovat muutkin kuin bensaa hakevat mopoilijat.

– Kyllä siinä taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta, ulkomaisia ryhmiä, jotka tekevät näitä. Haluttuja koneita ovat sellaiset 40–50 hevosvoiman koneet, joita kaksi miestä pystyy irrottamaan ja pakettiautolla viemään eteenpäin. Pelkät bensatankkivarkaudet saattavat kuulua tähän mopopoikakategoriaan.

Poliisiin kannattaa ottaa yhteyttä varkaustapauksissa henkilökohtaisesti

Poliisi on selvittänyt noin kolmasosan Lounais-Suomen alkuvuoden perämoottorivarkauksista. Omistajien on tärkeää kuvata omaisuutta ja tehdä tavaroihin tunnistemerkkejä. Näin menetetty omaisuus voi palautua takaisin omistajalle.

Perämoottori ja vene
Dmitri Volgin / Yle

Ilmoituksia poliisille tulee hyvin, noin 45 000 alkuvuoden aikana. Niistä 3 000–4 000 tulee netin kautta. Erityistutkintasektorin johtaja Teijo Ristola kannustaa ottamaan yhteyttä poliisiin henkilökohtaisesti.

– Perämoottorivarkauksissa, asuntomurroissa ja mökkimurroissa poliisi haluaa mielellään lähettää paikalle teknisen tutkinnan. Sieltä taltioidaan kaikki mahdolliset rikosjäljet ja sen takia on tärkeätä, että henkilökohtaisesti ollaan yhteydessä poliisiin, painottaa Ristola.

Lue seuraavaksi