Fimea epäilee: Väärennettyjä lääkkeitä päätynyt sairaalapotilaille

Fimean mukaan Euroopassa on selvitelty kahta erillistä tapausta, joissa lääkeväärennöksiä on päätynyt lailliseen lääkejakeluun.

terveys
Hoitaja annostelee lääkkeitä pieniin lääkemukeihin.
Yle / Heikki Haapalainen

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean mukaan väärennettyjä lääkkeitä on saattanut päätyä sairaalapotilaiden käyttöön Suomessa.

Fimean mukaan Euroopassa on selvitelty kahta erillistä tapausta, joissa lääkeväärennöksiä on päätynyt lailliseen lääkejakeluun. Ensimmäinen paljastui keväällä, kun Italiassa varastettuja lääkkeitä löytyi lääkejakelusta. Syyskuussa Romaniassa paljastunessa tapauksessa paikallisen lääketukkukaupan alihankkijat hankkivat lääkkeitä luvattomilta toimijoilta.

Tukku saa hankkia lääkkeitä vain toiselta tukkukauppiaalta tai tehtaalta.

Fimea kertoo, että Suomeen on tämänhetkisten tietojen mukaan päätynyt Orifarm Oy:n rinnakkaistuomina seitsemää lääkevalmistetta kaikkiaan 245 pakkausta. Rinnakkaistuoja hankkii lääkkeet halvemman hintatason maasta EU:n alueella, pakkaa sen uudelleen lääketehtaassa toisen maan vaatimuksia vastaavasti ja tuo sen hinnaltaan edullisempana markkinoille.

Varotoimena Orifarm vetää pois apteekeista 24 pakkausta Arcoxia-lääkettä ja 31 pakkausta Risperdal Consta -skitsofrenialääkettä.

Fimean yliproviisorin Sami Paaskosken mukaan väärennetyiksi epäillyistä lääkkeistä ei ole hengenvaaraa eikä niiden laadun suhteen ole epäilyjä.

Tapauksen selvittäminen jatkuu.