1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sunny Car Centerin toimitusjohtajan lupaamat todisteet tietovuodosta uupuvat yhä: ”Otetaan nyt ihan rauhassa”

Autokauppakeskus Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma lupasi syyskuun alussa esittää uusia todisteita tietovuodosta, johon hän väitti perussuomalaisten poliitikkojen Lulu Ranteen ja Ismo Soukolan syyllistyneen. Nyt, kuusi viikkoa myöhemmin, hänen ainoa todisteensa on sama sekava, huonolla englannilla kirjoitettu sähköposti kuin silloin.

talous
kuva kirjeestä
Yle

Markku Ritaluoma esitteli elokuun puolivälissä Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle suunnitelmiaan Sunny Car Centerin ostaman tontin maksamisesta. Luottamuksellisten suunnitelmien esittelyn jälkeen kaupunginhallitus päätyi antamaan Sunny Car Centerille lisäaikaa tontin maksuun.

Pari päivää myöhemmin sambialainen verkkolehti (siirryt toiseen palveluun) julkaisi uutisen, jonka mukaan yksi Sunny Car Centerin rahoittajista olisi Sambian ex-presidentin leski Regina Chiluba. Verkkolehti uutisoi myös - virheellisesti - että varat olisi jäädytetty rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Ritaluoma väitti Ylen toimittajan sekaantuneen tapaukseen

Ritaluoma oli varma, että uutinen oli vuodettu Sambiaan Suomesta. Asialla olivat hänen mielestään olleet hämeenlinnalaiset perussuomalaiset poliitikot Lulu Ranne ja Ismo Soukola. Todisteeksi tästä hän esitteli medialle sähköpostiviestiä, jonka oli saanut tapausta selvittämään palkkaamaltaan ghanalaiselta Fagus Yaw Owusu Berkolta.

Samaan aikaan Ritaluoma levitti väitettä, että selvitysmies Owusu Berkon viestissä kolmantena perussuomalaisena poliitikkona mainittu Mr. Lahti olisi Yle Hämeen urheilutoimittaja Ari Lahti.

Ari Lahti ei ole perussuomalainen eikä ole muutenkaan ollut mukana politiikassa. Lahti ei oman kertomansa mukaan ole koskaan edes tavannut tai ollut yhteydessä Lulu Ranteeseen eikä Ismo Soukolaan. Hän ei ole myöskään millään tavalla osallistunut Sunny Car Centeriä käsittelevien uutisten tekoon Yle Hämeen toimituksessa.

Sähköpostin Ritaluomalle lähettänyt selvitysmies Owusu Berko ei suostunut vahvistamaan Yle Hämeelle Ritaluoman tulkintaa sähköpostin sisällöstä. Owusu Berko totesi vasta tutkivansa asiaa. Hän puhui englantia paljon sujuvammin kuin viestiin oli kirjoitettu.

Tuolloin Ritaluoma lupasi lähipäivinä toimittaa uusia todisteita. Todisteita ei ole kuulunut.

Selvitysmies Owusu Berko ei jatka enää

Yle Hämeen puhelimitse tavoittama Markku Ritaluoma ei tahdo keskustella aiheesta.

– En ota kantaa vielä.

Lupasit yli kuukausi sitten, että lähipäivinä tulee todisteita.

– Otetaan nyt ihan rauhassa. Kun minulla on lisää annettavaa, sitten annan.

Vieläkö Fagus Yaw Owusu Berko selvittää tietovuotoa sinun toimeksiannostasi?

– Ei, kyllä siinä on ihan iso kansainvälinen yhtiö hoitamassa sitä.

Lulu Ranne ja Ismo Soukola ovat tehneet poliisille tutkintapyynnön Ritaluoman tietovuotoväitteistä.

Lue seuraavaksi