Eläinlääkäri: Särkänniemen delfiininpoikasten kuolemat eivät johdu vankeudesta

Särkänniemen delfiininpoikasten kuolemien syyksi epäillään geneettistä vikaa. Delfinaarion eläinlääkärin mukaan nykyään delfinaarioissa jää henkiin suurempi osa poikasista kuin luonnossa elävillä delfiineillä.

Kotimaa
Delfiiniemo Veera ja poikanen
Delfiiniemo Veera ja uusi poikanen.Särkänniemen delfinaario

Särkänniemen delfinaariossa torstaina kuolleelle delfiininpoikaselle on tehty ruumiinavaus. Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Kuolinsyy selviää aikanaan.

Poikasen kuolema on kiihdyttänyt keskustelua siitä, pitäisikö delfinaario sulkea. Keskustelussa on myös ihmetelty, miksi niin suuri osa Särkänniemen delfiininpoikasista on menehtynyt.

Vuosien mittaan vain kaksi Särkänniemen delfiinien kuudestatoista poikasesta on selvinnyt hengissä. Osa kuolemista on ollut keskenmenoja.

Useilla poikasilla sydänvika

Sanna Sainmaa on ollut Särkänniemen eläinlääkärinä vuodesta 2007. Hänen aikanaan on tullut yksi keskenmeno ja kaksi poikasta on kuollut pian syntymän jälkeen.

Tämänkertainen kuolinsyy selviää siis vasta myöhemmin, mutta edellisellä kerralla syy oli poikasen synnynnäinen sydänvika.

– Sydänvikoja on ollut muutamalla poikasella aikaisemminkin. Epäilemme, että syy voisi olla geneettinen, Sainmaa sanoo.

Sainmaan mukaan vankeudessa eläminen ei selitä delfiininpoikasten kuolemia.

– Eivät ainakaan mitkään tutkimukset viittaa siihen suuntaan. Mitä itse olen ollut siellä eläinlääkärinä, niin nämä eläimet voivat siellä hyvin ja niitä hoidetaan erittäin hyvin, Sainmaa sanoo.

Viime viikolla syntynyttä poikasta valvottiin ympärivuorokautisesti. Äkilliseen kuolemaan saakka poikasen arvot olivat täysin normaalit.

Vaikka Särkänniemen delfinaarion poikasista suurin osa on menehtynyt, Sainmaan mukaan nykyään delfinaarioissa yleensä säilyy hengissä suurempi osa poikasista kuin luonnossa elävillä delfiineillä.