1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Aleksis Kivi oli naistenmies – Petteri Summanen ohjasi kynämiehestä komediaa

Viihteen monitoimimies Petteri Summanen ei kerro Kuopion kaupunginteatterille ohjaamassaan esityksessä Aleksis Kiven lohdutonta henkilöhistoriaa. Hän kertoo Kiven veijarimaisesta puolesta, rakkaudesta luontoon, kaipuusta ja koomisista naisseikkailuista.

Petteri Summanen ohjaa Aleksis Kivestä veijaria. Kuva: Pertti Huotari / Yle

Kun Petteri Summanen lähti tutustumaan Aleksis Kiven elämään, hän päätti tallata eri polkuja kuin lukuisat historioitsijat. Summanen valitsi kynämiehen uralta kiinnostavat palat ja uppoutui niiden käsittelyyn.

Aleksis Kivestä muodostui ennakkoluuloton ja veijarimainen kulkuri, joka kantoi raskasta pioneerin viittaa.

– Aleksis Kivestä on yli 1000 kirjoitusta, tutkimusta ja julkaisua. Peruskoulun käyminen antaa jo aika vahvan käsityksen hänen merkityksestään kulttuurille. Usein kerrotaan siitä, kuinka kurjan elämän Kivi on elänyt. Esitys valottaa uutta puolta. Sitä puolta Kivestä ei välttämättä tiedetty. Sen puolen olen keksinyt, Summanen kertoo.

Petteri Summanen lähestyy Kiven elämää puhenäyttelyn, oopperan ja parodian avulla. Tavoitteena on ollut Kiven elinvoiman valjastaminen.

Intohimoa ja seikkailua

Summasen mukaan Kiven teoksista paistaa intohimo elämää ja luontoa kohtaan. Hänellä on myös ollut eläessään useita naisseikkailuita, joita käsittelevä näkökulma pulpahtelee myös teoksissa.

Kuopion kaupunginteatterin Minna-lavalle nouseekin elinvoimainen ja salskea Kivi.

– Emme edes tiedä, miltä Kivi on näyttänyt. Ainoan piirroksen on tehnyt harrastajapiirtäjä kuolinnaamiosta. Tällainen kuva on väistämättä eloton. Kukapa muistaisi elinvoimaisen Aleksis Kiven?

Vaikka Summasen rakentama kuva Kivestä onkin lohdullinen ja tuore, niin kaipuun voimaa on vaikea kieltää.

– Se miten leikkisästi Kivi on käyttänyt aikansa kieltä ja millainen suhde hänellä on ollut ihmisyyteen sekä luontoon on hienoa. Sitä on ilo lukea.