Riihimäellä virkataan Nenäpäivän patalappuja kehitysmaiden lasten hyväksi

Riihimäen kaupunginkirjastossa kotoillaan tänä syksynä jo toista kertaa. Viime vuonna kirjastossa neulottiin Riihimäen pisintä kaulahuivia, nyt tehdään patalappuja Nenäpäivän hyväksi. Asiakkaille haluttiin tarjota helppo käsityömahdollisuus, jolla voi harjoitella neulomista tai verrytellä jo olemassa olevia taitoja.

Patalappu
Satu Kuisma tekee patalappua Riihimäen kirjastossa
Veera Rangell / Yle

Viime vuonna valmistunut Riihimäen pisin kaulahuivi lahjoitettiin eläkkeelle siirtyvälle entiselle kirjastotoimenjohtajalle Riitta Maajärvelle kaupunkilaisten yhteisenä läksiäislahjana. Tänä vuonna kirjastolla neulotaan ja virkataan patalappuja (siirryt toiseen palveluun). Nyt ei ole kyse kuitenkaan pelkistä neulomistreeneistä, vaan patalappujen avulla kerätään rahaa marraskuun Nenäpäiväkeräykseen (siirryt toiseen palveluun), kehitysmaiden lasten hyväksi.

– Syksyllä on vielä muutama viikko aikaa tehdä patalappuja, ja sitten Nenäpäiväviikolla ihmiset saavat lahjoittaa rahaa keräykseen. Lahjoituksesta saa vastineeksi patalapun, joita on jaossa niin kauan kuin niitä riittää, kertoo Riihimäen kaupunginkirjaston kirjastovirkailija Satu Kuisma.

Patalappuneulontaa porukalla

Patalappujen tekeminen aloitettiin syyskuun puolivälissä, ja neulomaan pääsee aina lokakuun loppuun asti. Toivomus olisi, että valmiit tuotokset jätettäisiin kirjastolle lahjoitusviikkoa varten, mutta toki oman työnsä saa viedä kotiinkin.

– Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että joku tekee yksin kokonaisen patalapun, vaan virkkaamaan voi tulla vaikka vain yhden rivin tai muutaman raidan omalla lempivärillään. Seuraava virkkaaja taas jatkaa keskeneräistä työtä. Toki kokonaisen patalapunkin saa tehdä, Satu muistuttaa.

Patalappukampanja ei ole lähtenyt käyntiin aivan yhtä suurella innostuksella kuin kaulaliinan neulonta vuosi sitten, mutta joka päivä on joku käynyt paikan päällä jatkamassa urakkaa. Kävijät ovat olleet eri-ikäisiä.

– Viime vuonna oli erityisen hauska katsella, kun ammattikoulun pojat luokkakäynnillä täällä innostuivat neulomaan kaulaliinaa.

Kirjastorauhassa joustetaan neulomispiirien vuoksi

Patalappujen virkkaamisessa tyyli on täysin vapaa. Kaikenväriset lankakerät on kerätty henkilökunnan kaappien pohjilta, ja lankoja on saatu myös lahjoituksina asiakkailta. Lisäksi Satu on tuonut paikan päälle neulomis- ja virkkaamisohjeita sekä käsityökirjoja. Kirjastoissa on yleensä totuttu hiljaisuuteen, mutta miten on asian laita neulomispaikalla?

– Ei meillä täällä enää sellaista hys hys -meininkiä ole, vaan neulomisen lomassa saa kyllä rupatella keskenään. Neulomaan voi tulla porukallakin, sillä patalappujen alkuja on tuossa useampikin aluillaan. Hiljaisempia paikkoja löytyy sitten vähän sivummalta, jos haluaa rauhassa keskittyä ja vaikka opiskella, Satu Kuisma kertoo.

Riihimäen kaupunginkirjastolla on lisäksi meneillään yhteistyökuvio paikallisen Samuli Parosen seura ry (siirryt toiseen palveluun):n kanssa. Yhteistyöhön kuuluu neljänä torstai-iltana järjestettävät Tarinakerä-illat, joissa seuran jäsenet lukevat omia tekstejään. Samalla neulotaan ja virkataan patalappuja Nenäpäivää varten. Patalappuja voi tulla neulomaan aina kirjaston aukioloaikojen mukaan. Rahalahjoituksia kerätään Nenäpäivää edeltävän viikon ajan, 3.-7.11.2014.

Veera Rangell