Perhekoulu auttoi aamukaaokseen, vinkit kantavat myös lasten kasvaessa

Lapsiperheen aamukaaos meni kajaanilaisessa Pöyryn perheessä niin pahaksi, että vanhemmat päättivät hakea tilanteen hoitamiseen apua. Vieläkään kaikki käyttäymisen pattitilanteet eivät ole poistuneet, mutta perhekoulusta saadut ohjeet vievät perhettä parempaan suuntaan.

ilmiöt
Kiira Töyry haaveilee gerbiilistä.
Sanna Kähkönen / Yle Kainuu

Kati Pöyry istuu lastensa kanssa välipalalla. Kiiran ja Veetin koulupäivän jälkeen perheen kotona riittää elämää, joskus jopa siinä määrin, että vanhemmilla on ajoittain hankaluuksia selvitä pattitilanteissa.

– Yleensä kaaos syntyy eteisessä, kun olemme lähdössä jonnekin. Näillä lapsilla lähtemiseen ja pukeutumiseen on aina liittynyt selittämättömiä ongelmia.

Molemmat perheen lapset ovat käyneet Kajaanissa perhekoulua (siirryt toiseen palveluun).

– Kiira oli siellä muutama vuosi sitten ja Veeti viime talvena. Koin, että se kymmenen viikkoa antoi meille paljon vinkkejä ja ohjeita.

– Mutta kun lapset kasvavat, niin uudet tilanteet tulevat eteen. Samojenkin ongelmien kanssa painitaan edelleen, sanoo Kati Pöyry.

Kaikki keinot on kokeiltu

Kajaanissa perhekoulua on tarjottu vanhemmuuden tueksi vuodesta 2007. Ryhmät on suunnattu 4–6-vuotiaille lapsille ja näiden vanhemmille. Tulijoita on enemmän kuin mitä paikkoja pystytään tarjoamaan.

Kajaanin perhekeskuksessa on tiedostettu tarve myös koululaisten perhekoululle. Kati Pöyry osallistuisi myös siihen lastensa kanssa.

– Sitä pitäisi sitten vain muokata perheen tarpeisiin vastaavaksi.

– Meillä ei ole vieläkään ratkaistu sitä, mikä sen hankalan tilanteen laukaisee. Toki sieltä perhekoulusta saatuja ohjeita voi edelleen näiden koululaisten kanssa jalostaa.

Kiira ja Veeti Töyry ovat molemmat käyneet perhekoulussa
Sisarukset Kiira ja Veeti Pöyry.Sanna Kähkönen / Yle Kainuu

Pöyryjen perheessä lasten kiristyneitä hetkiä on yritetty ratkoa muun muassa jäähyillä.

– Lapsi alkoi uhmaamaan lisää, että laita vaan istumaan jäähyä. Sillä keinolla ei saavutettu meidän perheen kannalta mitään etuja, äiti Kati Pöyry kertoo.

Meillä ei ole vieläkään ratkaistu sitä, mikä sen hankalan tilanteen aina laukaisee.

Kati Pöyry

Unelma gerbiilistä rauhoittaa käyttäytymistä

Kiira Pöyry myöntää olevansa aamuisin hankala, joskus pienen tytön suusta tulee muutama kirosanakin.

– Raksipalkitseminen näyttäisi olevan nyt toimivin. Lapset saavat haluansa pienen jutun, kun ovat saaneet kerättyä rakseja hyvällä käyttäymisellä, sanoo Kati Pöyry.

– Huono käyttäyminen ei vie rakseja. Kiiralta puuttuu enää 29 raksia, että hän saa sovitun lemmikin, kovasti kuulostaa olevan tytöllä halu saada gerbiili.

Perheen nuorin, Veeti Pöyry, on puolestaan parantanut käyttäytymistään. Osittain siihen on vaikuttanut perhekoulu ja koulun alkaminen.

– Nyt hän on osannut käyttäytyä ajoittain hyvin, kertoo Kati Pöyry.