1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyrsijän käytös ja kynnet arvioidaan näyttelyssä

Jyrsijöiden lemmikkinäyttelyssä tuomarit arvioivat jyrsijöiden kuntoa ja sitä, miten hyvin niitä on hoidettu. Vaativin jyrsijä on degu, joka ei kuuntele omistajansa käskyjä.

Kotimaan uutiset
Degu eli torvimyyrä on vaativa lemmikki ruokavalionsa ja vikkelyytensä takia.
Degu eli torvimyyrä on vaativa lemmikki ruokavalionsa ja vikkelyytensä takia.Juha Hintsala / Yle

Jyrsijöiden lemmikkinäyttelyissä eläimet eivät esitä temppuja tai pyri olemaan muita kauniimpia. Eläimen rotuominaisuuksilla ei ole merkitystä, vaan huomiota kiinnitetään siihen, miten hyvin eläin on hoidettu.

Eläimen täytyy siis lähinnä osata olla nätisti tuomarin käsittelyssä. Jos jyrsijä ei ole tottunut käsittelyyn, sille saattaa käydä vahinko. Tämä voi heikentää pisteitä tai huonontaa arvostelua.

– Osa hyvää hoitoa on se, että jyrsijä on opetettu käyttäytymään hyvin, kun sitä käsitellään käsissä ja sylissä, kertoo Oulun seudun jyrsijäharrastajien puheenjohtaja Nelli Kihniä.

Toisaalta lemmikkinäyttelyn valioyksilöt ovat myös sopivassa massassa eli ne ovat liikkuneet ja syöneet sopivassa suhteessa, niillä on puhdas turkki, hyvin hoidetut kynnet ja hampaat ja puhtaat silmät ja korvat.

Kihniä kehuu jyrsijäharrastusta seuralliseksi ja sosiaaliseksi, joka kokoaa samanhenkiset ihmiset yhteen. Jyrsijät kiinnostavat eniten naisia. Miehet käyvät esimerkiksi lemmikkinäyttelyissä lähinnä puolisoiden ja lasten seurana, vaikka toki miehiäkin on harrastajien joukossa.

Degu on diabetesherkkä lemmikki

Yksi vaativimmista jyrsijöistä on degu eli torvimyyrä. Se on pienen rotan kokoinen jyrsijä. Degu ei sovellu ensimmäiseksi eikä toiseksikaan jyrsijäksi, sillä se on vilkas ja nopealiikkeinen ja tuhoaa helposti paikkoja. Degu ei kuuntele käskyjä tai huutoja, sillä se tottuu siihen, ettei komentamisestakaan seuraa mitään pahaa.

Degu ei kuuntele käskyjä tai huutoja, sillä se tottuu siihen, ettei komentamisestakaan seuraa mitään pahaa.

Nelli Kihniä

Erityisen haastava degu on ruokavalionsa takia, sillä luonnossa se syö hyvin yksinkertaisesti. Se syö lähinnä heinää ja siemeniä ja on äärimmäisen herkkä sairastumaan diabetekseen. Ensimmäiset lemmikkidegut olivat 1970-luvulla Eurooppaan diabetestutkimuksen koe-eläimiksi tuotujen yksilöiden jälkeläisiä.

– Periaatteessa degu voi joskus syödä porkkanaa tai muuta sokeripitoista, mutta jos se syö liikaa, se voi sairastua.

Deguja pidetään älykkäinä. Ne suhtautuvat vieraisiin varauksellisesti, mutta jos omistaja vaikuttaa rentoutuneelta, degutkin lopettavat vartioinnin.

– Tässä ovat Saku, Mika ja Sami, joista Saku ja Mika ovat kaksosia. Niillä on sirkuttava, lintumainen ääni. Kun ne tappelevat ruuasta, ne kuulostavat vinkuleluilta, kertoo Kihniä degukolmikoskaan.

Kani- ja jyrsijänäyttely 18.10.2014 klo 10 Limingan nuorisoseurantalolla, os. Krankantie 1. Eläinten vastaanotto klo 8.45 – 9.45.