Kokoomus aloitti soidinmenot suolla

Kokoomuksen alullepanema soidensuojeluohjelman uudelleenvirittely ei ole pelkkää ympäristöpolitiikkaa. Temppu sisälsi tärkeän, keskustalle suunnatun poliittisen piiloviestin. Tapaus osoittaa myös, että kokoomusministerit ovat laittaneet vaalivaihteen päälle, arvioi Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Timo Seppänen.

Näkökulmat
Timo Seppänen Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle

*Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen pysäytti *keskiviikkona soidensuojeluohjelman toimeenpanon toistaiseksi. Se tapahtui hieman ennen kuin maanomistajien kuulemisen oli määrä alkaa. Grahn-Laasonen sanoi haluavansa selvittää, onko soidensuojelussa mahdollista edetä vapaaehtoisuuden pohjalta.

Ympäristöministerin avauksella kokoomus antoi selkeän signaalin maaseudun maanomistajille ja keskustalle. Epäsuora sanoma on: Me kokoomuslaiset olemme teidän kavereitanne. Olemme kanssanne samassa veneessä.

Kokoomuksen viskaama siemen upposi muhevaan multaan. Maataloustuottajien keskusliitto MTK kiirehti välittömästi kiittelemään ympäristöministerin aloitetta ja nimesi sen merkittäväksi ympäristönsuojeluteoksi.

MTK:n reaktio heijastanee hyvin niitä tunnelmia, mitä ympäristöministerin ilmoitus herättää keskustan kenttäväen piirissä maaseudulla. Juuri tällaisia reaktioita kokoomus ilmeisesti halusi sillä suunnalla herätellä.

Vihreät sen sijaan suuttuivat kokoomuksen tempusta. Myös demareiden puheenjohtaja Antti Rinne kiirehti tuomitsemaan kokoomuksen esityksen hallitusohjelman vastaiseksi.

Noita kitkeriä ja tulikivenkatkuisia reaktioita kokoomus ei pane pahakseen laisinkaan, sillä. soidensuojelutempauksellaan kokoomus kosii nimenomaan keskustaa. Puolue antaa ymmärtää, että vaalien jälkeen keskusta olisi sille mieluisampi hallituskumppani kuin Vihreät ja SDP.

Apollonkadun ammattilaiset ovat tunnistaneet Kokoomuksen soidintanssin ensiaskeleet.

Timo Seppänen

Vasemmistoliitto, Vihreät ja SDP ovat olleet kokoomuksen näkökulmasta sietämättömiä jarrumiehiä Kataisen ja Stubbin hallituksissa. Tuoreiden kokemustensa vuoksi kokoomus haaveilee entistäkin enemmän porvarihallituksesta; sellaisesta, josta puuttuisivat myös Vihreät.

*Keskustan johto ei ole reagoinut *Grahn-Laasosen avaukseen juuri lainkaan, vaikka soidensuojelun toimeenpanon kiemurat ovat keskustan kentän ydinjoukolle tärkeä asia. Tämä voi olla merkki siitä, ettei keskustan puoluetoimisto halua vastata kokoomuksen kosiskeluun liiallisella innolla.

On kuitenkin selvää, että Apollonkadun ammattilaiset ovat tunnistaneet kokoomuksen soidintanssin ensiaskeleet. Keskustalle soidinmenot tuottavat varmasti mielihyvää. Puolue ymmärtää kuitenkin tarkalleen, ettei sen kannata liputtaa toistaiseksi minkään tulevan hallituskoalition puolesta. Ei ainakaan julkisesti.

Timo Seppänen