Hirvennahka on yllättävä vientituote: puruluuna ulkomaille - tavoitteena 10 000 nahan tuotanto lähivuosina

Suomalaisen hirvennahan käyttö on romahti vuosia sitten heikon laadun ja huonon menekin takia. Suurin osa nahoista päätyy tätä nykyä multiin heti kaadon jälkeen. Suomalaisyrityksen tavoitteena on kuitenkin kerätä lähivuosina viidennes kaikista kaadetuista hirvennahoista ja tehdä niistä puruluita ulkomaille.

Kuva: YLE / Mari Siltanen

Suomessa kaadetaan vuosittain noin 50 000 hirveä, joiden nahoista suurin osa päätyy tätä nykyä maan alle. Vaikka nahka on oikein käsiteltynä laadukasta, ei sille ole löytynyt enää vuosikausiin ottajia.

- Kyllä ne lähinnä menevät kuopattaviksi ja osittain supien syötiksi. Ei niillä oikein muuta käyttöä ole. Nahkat ovat täynnä hirvikärpäsen reikiä, eikä niitä kukaan halua, tiivistää polvijärveläinen metsästysseuran puheenjohtaja Kalevi Sahlman.

Nahka vääntyy puruluuksi

Loimaalaisen lemmikkituotteita valmistavan Aristo Oy:n tavoitteissa on kerätä tulevina vuosina jopa viidennes kaikista maassa kaadetuista hirvennahoista puruluiden raaka-aineiksi. Tuote on tiettävästi ainoa maailmassa ja sitä markkinoidaan allergiavapaana.

- Viemme tuotteita tällä hetkellä Pohjoismaihin, Belgiaan, Hollantiin ja jonkun verran Saksaan. Keräämme nyt tuhansia nahkoja ja ensi vuoden tavoite on 10 000 nahkaa, kertoo toimitusjohtaja Risto Pelkonen.

Tänä syksynä Aristo kerää metsästysseuroilta yli 3000 nahkaa. Nylkemisen jälkeen nahka suolataan ja säilötään. Merkittävin nahkankäyttäjä Suomessa on edelleen Kokkolan nahka, joka tekee keräystyössä yhteistyötä Ariston kanssa.