1. yle.fi
  2. Uutiset

Muovi jäämässä syrjään - makkaratkin tulevaisuudessa kartonkipakkauksissa

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kehitetään samanaikaisesti entistä ekologisempia pakkauksia sekä niiden valmistustekniikkaa.

tekniikka
Kartonkipakkaus
Tommi Parkkinen/Yle

Vehreät koivuvihdakset saunamakkarapaketissa, haapalastut savukinkun kääreessä. Ja kaikki kääreet kartonkia, luonnontuotetta, jonka raaka-ainetta, puuta, Suomessa kasvaa enemmän kuin missään.

Muovipakkausten haastajaa, kartonkirasiaa, kehitellään monipuolisesti Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Yliopisto on kehittänyt rinnakkain sekä uutta pakkausmateriaalia että konetta, jolla pakkaamien onnistuu.

– Pakkauskartonki syötetään koneelle rullalta, se prässätään haluttuun muotoon ja pakkaus suljetaan. Muovia on käytössä vain hiven pakkauksen tiiviysvaatimuksen takia. Pakkauksen kokoa ja muotoa voidaan muunnella yhelposti työkalujaa muokkaamalla, professori Juha Varis luonnehtii.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on halunnut kehittää pakkauslaitetta niin yksinkertaiseksi, että vastaavan laitteen voisi periaatteessa valmistaa tavallisella konepajalla.

– Laitteeseen voidaan liittää osakokonaisuuksia tarpeen mukaan. Tavoitteena on, että laite rakennetaan käyttäjän tarpeiden mukaiseksi.

Yksi esimerkki: Luomutuottajien osuuskunta haluaisi hankkia yhteisen pakkauslaitteen, jolla voi pakata ruokaa kartonkirasioihin. Rasioille osuuskunta haluaisi yhtenäisen ulkoasun. Se voisi hankkia kartonkipakkauskoneen, jolla voidaan myös painaa haluttu kuvio pakkauksiin.

– Suomessa ei vielä ole käytössä tällaisia koneita, mutta se voi olla mahdollista piankin, Juha Varis luonnehtii.

Muovia koko ajan vähemmän

Yliopiston kehittämissä saumattomissa kartonkipakkauksissa on vielä hiven muovia sisäpinnassa. Sen sijaan kannen kiinnityspinnasta muovi on voitu jättää pois yliopiston tuotekehityksen avulla.

– Nämä pakkaukset voidaan kierrättää aivan samoin kuin maitopurkit, sanoo kehittämispäällikkö Mika Kainusalmi.

Prässin rinnalla Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kiehitetään myös lämpötekniikan käyttöä kartonkirasioiden valmistuksessa. Marraskuussa yliopisto ottaa käyttöön lämpömuotoiluun perustuvan pakkauslinjaston. Se on alun perin suunniteltu muovipohjaisille materiaaleille, mutta yliopisto pyrkii muokkaamaan laitteiston kartonkimateriaaleille soveltuvaksi.

Tutkimuksessa on toistaseksi käytetty pääosin kaupallisia kartonkimateriaaleja, joihin on lisätty ohut muovipinnoite. Testejä on tehty myös kartongeilla, joihin yliopisto on itse kehittänyt biopohjaisia päällystemateriaaleja.

– Biopohjaiset pinnoitteet osoittavat lupaavia tuloksia, mutta niiden tiiviystasossa on vielä hiomista, Mika Kaunusalmi sanoo.

– Jatkamme kehitystyötä, ja tavoitteena on korvata pakkausten muovipinnoitteet kokonaan biopohjaisilla versioilla.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston kartonkipakkausten kehitystyössä ovat mukana myös Åbo Akademi ja VTT.

Lue seuraavaksi