1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tamperelaisten uudelle korkeakoululle tarvitaan eduskunnan lupa

Selvitysmiehen mukaan Tampereen korkeakoulut voisivat yhdistyä jo parin vuoden kuluttua. Opiskelijat luvataan ottaa mukaan yhteistyötä valmisteleviin työryhmiin.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tamperelaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulun yhteistyökaavailut herättävät yhtä aikaa innostusta ja hämmennystä. Suunnitelmien mukaan Tampereella voisi muutaman vuoden sisällä olla Suomen mittakaavassa täysin uudenlainen korkeakoulu, joka tarjoaisi eri tieteiden raja-aitoja ylittäviä tutkinto-ohjelmia.

Jos tiivistyvä yhteistyö johtaa uudenlaisen opinahjon syntymiseen, tarvitaan siihen lainsäädännön muutosta.

– Tämä tulee olemaan hyvin demokraattinen prosessi. Joudumme kysymään tähän luvan eduskunnalta, sanoo korkeakoulujen yhteistyön mahdollisuuksia selvittänyt vuorineuvos Stig Gustavson.

– Sen verran kun olen poliittisia päättäjiä kuunnellut ihan hallitusta myöten, niin myös heillä näyttää olevan samansuuntaisia ajatuksia, Gustavson sanoo.

Opiskelijat ehtivät kuitenkin arvostelemaan esiselvitystä demokraattisen valmistelun puutteesta.

– Olisimme toivoneet jo paljon aikaisemmin tietoa tästä asiasta. Kun me saimme vihiä tästä asiasta, sitä hyssyteltiin eikä suostuttu kertomaan juuri mitään. Tämä vaikuttaa hyvin voimakkaasti siihen, mitä meidän kouluissa nyt ja tulevaisuudessa tapahtuu, sanoo Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja Roni Kainulainen.

Opiskelijat mukaan suunnitteluun

Opiskelijoiden kritiikki ei yllättänyt korkeakoulujen johtoa, mutta jatkossa myös opiskelijat ovat mukana suunnittelemassa uutta.

– Kaikki korkeakouluyhteisön edustajat ovat näissä työryhmissä mukana. Myöskin opiskelijoita tullaan kutsumaan kaikkiin sellaisiin työryhmiin, joissa opiskelijoiden edustus on tarpeellinen ja joissa opiskelijoiden asioita käsitellään, sanoo Tampereen yliopiston vararehtori Harri Melin.

Myös korkeakoulujen yhteistyön mahdollisuuksia selvittänyt vuorineuvos Stig Gustavson lupaa jatkossa opiskelijat mukaan suunnitteluun.

– Totta kai, mutta silloin pitää myöskin heillä olla hyvä kuuloaisti, koska kyllä meillä vähän vanhemmilla on maailmalta paljon kerrottavaa, Gustavson sanoo.

Vararehtori Harri Melin ei kiistä, etteikö mahdollisen yhdistymisen taustalla olisi myös raha.

Korkeakoulusektorin rahoituksessa ei ainakaan lyhyellä tähtäyksellä näy mitään sellaista, että meille annetaan lisää rahaa. Uskon, että tamperelaisten mahdollisuudet pärjätä kiristyvässä kansallisessa ja ennen muuta kansainvälisessä kilpailussa tulee olemaan aiempaa paremmat, Melin sanoo.