Jyväskylä toivottaa katutaiteen tervetulleeksi

Jyväskylässä on avattu ensimmäinen luvallinen katutaidetunneli perjantaina. Graffiti- ja katutaiteelle omistetut tunnelit sijaitsevat Reivikujalla, lähellä Tuomiojärven vanhaa leirintäaluetta.

katutaide
Graffititunneli Jyväskylässä
Yle /Elina Kinos

Jyväskylän kaupunki ja ELY-keskus haluavat tukea katutaiteilijoita tarjoamalla julkista tilaa teosten tekemiseen.

- Asioilla on aina monta puolta ja tokihan meitä pelottaa, että lisääkö tämä sitä sotkemista. Tämä on nyt nähty kuitenkin niin päin, että on ryhmä joka harrastaa tällaista toimintaa ja mieluummin tarjotaan heille paikkoja kuin siivotaan töhryjä, kertoo Tuula Smolander Jyväskylän kaupungilta.

- Tämä nähdään myös kulttuurina ja toivotaan, että se että tarjotaan tiloja niin vähentää sitä sotkemista muualla, Smolander perustelee.

"Graffitit taidemuoto muiden joukossa"

Katutaidehanketta vetänyt taiteilija Jukka Silokunnas pitää Jyväskylän kaupungin hanketta erinomaisena avauksena siihen suuntaan, että graffitit nähdään taiteena muiden taidelajien joukossa.

- Näihin tunneleihin ovat nyt kaikki tervetulleita iästä riippumatta, Silokunnas kannustaa.

Silokunnaksen mukaan Suomessakin on jo useita 40-vuotiaita graffititaitelijoita, vaikka harrastusta yleensä pidetään vain nuorten juttuna. Töhryjen ja graffitien välinen raja on liukuva, mutta parhaimmillaan upeat graffitit elävöittävät katukuvaa.

Silokunnas kertoo, että eurooppalaisista kaupungeista Portugalin pääkaupunki Lissabon on tällä hetkellä katutaiteen edelläkävijä.

- Siellä on keskustan alueella ainakin kymmenen laillista graffitiseinää, joilla on upeita teoksia. Se vaikuttaa kaupunkikuvaan merkittävästi.

"Jyväskylä ja Tukholma edelläkävijöitä"

Pitkään graffitikulttuuria seurannut ja sen puolesta puhunut entinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) sanoo, että Jyväskylä on Suomessa edelläkävijä.

- On hienoa, että Jyväskylässä on nyt nimenomaan luvallinen betoniseinä. Betoni on kuitenkin graffiteille luonnollisempi ympäristö, kuin joku muu erikseen pystytetty seinä.

Arhinmäki huomauttaa, että esimerkiksi Helsingissä ei missään ole luvallisia betoniseiniä graffitille. Sen sijaan Jyväskylän lisäksi Tukholmassa halutaan antaa enemmän tilaa katutaiteelle, sillä Tukholmassa on juuri tehty päätös luopua nollatoleranssista graffitin suhteen.

- Kokemuksesta tiedetään, että luvalliset seinät eivät lisää luvattomia töhryjä, päinvastoin, Arhinmäki vakuuttaa.

Hänenkin mielestään on kuitenkin oikein poistaa selkeitä töhryjä julkisilta ja arvokkailta paikoilta.

_Yle Keski-Suomelle Jukka Silokunnasta haastatteli Elina Kinos ja Paavo Arhinmäkeä Esko Pulliainen. _