1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kivikko saanee ampumaurheilukeskuksen

Helsingin Kivikkoon on suunniteltu ampumaurheilukeskusta, jossa voi harrastaa sisätiloissa jousi-, pistooli-, kivääri- ja haulikkoammuntaa. Hanke on nyt päätöskäsittelyn loppusuoralla. Valtiovallan päätöstä asiassa odotetaan joko vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa.

Kotimaan uutiset
Mies ampuu pistoolilla ampumaradalla.
Käsiaseet: pistoolit ja revolverit liittyvät ampuseurojen harrastustoimintaan. Yle

Pääkaupunkiseudulla on 62 000 aseluvan haltijaa. Heidän harrastusmahdollisuutensa ovat viime vuosikymmeninä kaventuneet, kun ampumaratoja on suljettu.

Lyhyillä aseilla, pistooleilla ja revolvereilla, voi harrastaa muutamalla sisäampumaradalla, mutta kivääri- ja haulikkoammuntaa varten ei ole yhtään sisärataa.

– Ulkoradoillakaan ampumavuoroja ei riitä läheskään kaikille halukkaille. Meilläkin ampumaharrastajamäärä olisi huomattavasti korkeampi, jos ratakapasiteettia olisi pääkaupunkiseudulla enemmän, sanoo Helsingin Seudun Reserviläispiirin toiminnanjohtaja Kari Talikka.

Ampujat elävät toivossa

Tilanteeseen odotetaan nyt parannusta, sillä Kivikkoon jo vuosia suunniteltu ampumaurheilukeskus on edennyt byrokratian rattaissa lähelle päätösvaihetta. Seuraavaksi hanketta käsitellään valtion liikuntaneuvostossa ja sen jälkeen on vuorossa puolustusministeri Carl Haglundin punninta. Päätöstä asiassa odotetaan joko vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa.

Kivikkoon tulee useita ratoja

– Kivikon ampumaurheilukeskuksen katutasoon on suunniteltu kolme erilaista haulikkorataa ja sitten maan alla on luotiaseradat eli pistooli- ja kivääriradat. Lisäksi siellä on tilat praktikalia ja viranomaisten harjoituksia varten, kertoo hanketta vetävän Ampumaurheilukeskus Napakymppi Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Ripatti.

Kaikkiaan 25 000 kerrosneliömetrin ampumaurheilukeskuksen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöasioihin.

– Se on täysin ympäristövaikutukseton eli melu jää sinne rakennuksen sisälle ja kaikki sisällä syntyvät ampumisjätteet kuten hylsyt, haulit, luodit, ne kaikki voidaan kerätä, lajitella ja kierrättää, sanoo toimitusjohtaja Juha-Pekka Ripatti.

Rakentamaan ehkä parin vuoden sisällä

Jos hanke etenee normaalisti ja päätös saadaan vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa, niin ampumaurheilukeskuksen rakentamiseen päästään vuonna 2016, jolloin se valmistuisi vuoden 2018 aikana.

Lue seuraavaksi