1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pien-Saimaan kunto on kohentunut kunnostuksen myötä

Vesistön kunnon toivotaan parantuvan tulevaisuudessa vielä entisestään, kun Kivisalmen pumppaamo käynnistetään. Suurin kuormittaja on yhä maatalous.

luonto
Saimaan pinta
Jonne Laasonen / Yle

Pien-Saimaan kunto on parantunut kunnostustöiden myötä. Kunnostustytöt aloitettiin viisi vuotta sitten järven rehevöitymisen pysäyttämiseksi, sillä veden laadun huonontuminen uhkaa jo juomavettä.

Pien-Saimaan veden laatu luokitellaan kuitenkin Maaveden ja Lavikanlahden alueella välttäväksi. Näillä alueilla etenkin mataluus huonontaa veden laatua. Muualla Pien-Saimaalla veden laatu on tyydyttävä. Rehevöityminen aiheuttaa esimerkiksi sinilevää, verkkojen limoittumista sekä veden sameutta.

Pien-Saimaata on kunnostettu esimerkiksi hoitokalastamalla sekä rakentamalla 30 kosteikkoa vähentämään ravinnekuormitusta. Vuodenvaihteessa valmistuvan Kivisalmen pumppaamon odotetaan myös parantavan tilannetta.

Suurin Pien-Saimaan kuormittaja on maatalous. Myös metsätalous, turvetuotanto, ojitukset ja teollisuus kuormittavat Pien-Saimaata. Läntisellä Pien-Saimaalla kuormitus tulee useasta eri lähteestä hajakuormituksena, joten siihen on vaikeampi puuttua.

Rakennettujen kosteikkojen sekä kohta valmistuvan pumppaamon odotetaan parantavan Pien-Saimaan laatua tulevaisuudessa.

Lue seuraavaksi