1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voima-lehden toimitus irtisanoutui – "Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kävellä pois"

Irtisanoutumisen syynä on luottamuspula Voima Kustannuksen hallitusta kohtaan. Viikko sitten uutisoitiin lehden vastaavan päätoimittajan Kimmo Jylhämön erottamisesta.

Jari hanska Kuva: Yle

Voima-lehden nelihenkinen toimitus on irtisanoutunut Voima Kustannuksen palveluksesta. Syynä on toimituksen kokema luottamuspula yhtiön hallitusta kohtaan, toimitus kertoo tiedotteessaan.

Lehden vastaavan päätoimittajan Kimmo Jylhämön potkuista kerrottiin viikko sitten.

Toimitus sanoo pyytäneensä hallitusta kertomaan, miten lehden journalistinen taso pidetään jatkossa yllä. Toimituksen mukaan hallitus ei ole esittänyt realistista suunnitelmaa journalistisen projektin jatkumisesta.

Toimitus kertoo kokevansa, ettei sillä ole tulevaisuutta lehdessä.

– Kimmo Jylhämön irtisanominen tuli meille työntekijöille täysin yllättäen. Se söi luottamustamme hallitusta kohtaan, Voiman entinen erikoistoimittaja Jari Hanska sanoo Yle Uutisille.

– Odotimme, että hallitus olisi toimitusjohtajan kautta pystynyt esittämään näkemyksensä siitä, miten Voiman journalistinen projekti jatkuu. Mitään vastausta ei ole tullut. He eivät ole pystyneet tarjoamaan minkäänlaista visiota siitä, miten nykyisestä systeemistä pidetään kiinni. Ei meillä ollut siinä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin kävellä pois.

Voima-lehden toimitus toteaa tiedotteessaan, ettei irtisanoutuminen vaikuta ilmaisjakelulehden julkaisemiseen.

– Olen ymmärtänyt, että näin on asianlaita: että lehden julkaiseminen tulee jatkumaan entiseen malliin, Hanska sanoo.

Hanska toivoo, että Voimalle löytyy uusi tekijätiimi, joka "saa sen toimimaan".

Hänen mukaansa lehdellä on tärkeä asema suomalaisessa mediakentässä.

– Voima lähti aktivistipohjalta. Sitä tehtiin talkoilla, ja ihmiset panivat siihen omaa aikaansa.

– Se on muuttunut 15 vuoden aikana, se ei ole enää mielipide- eikä aktivistilehti. Siitä on tullut vahva journalistinen julkaisu, johon olemme sitoutuneet ja jota olemme olleet tekemässä. Nyt siihen ei ole mahdollisuutta. Katsoimme, ettemme voi jatkaa sen tekemistä sellaisena kuin olemme sitä tehneet, Hanska sanoo.

Voima Kustannuksen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Rantanen pitää väitettä siitä, ettei hallituksella olisi visiota lehden jatkumisesta, perättömänä.

Hän myös tarkentaa, että Voiman toimituksesta irtisanoutuivat puolipäiväinen toimitussihteeri ja puolipäiväinen AD. Kaksi muuta irtisanoutunutta ei ollut kiinteässä työsuhteessa lehteen, Rantanen toteaa.

Juttua muokattu 22.10.2014 kello 9:53: Lisätty Voima Kustannuksen hallituksen puheenjohtajan Tuomas Rantasen kommentit.