Hyppää sisältöön

Selfiet ja kuvantamislaite auttavat silmälasien valinnassa

Selfiet ja kuvantamislaite ovat nousseet tärkeään rooliin silmälasien valinnassa. Toisaalta ammattitaitoinen myyjä osaa katsoa lasien valinnassa perusasiat kuntoon.

Kuvantamislaite saa näkymään neljät kehykset yhtä aikaa ja tämä voi helpottaa valintaa. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Optikko Kristiina Haapsaari neuvoo kuuntelemaan omaa mielipidettä lasivalinnoissa ja luottamaan siihen miltä lasit itsestä näyttävät ja tuntuvat. Ja tietysti on hyvä kuunnella myös asiantuntijaa, hän naurahtaa.

– Mitä useammalta kysyy, sitä useamman mielipiteen saa. Kannattaa ajatella, että lasit tulevat itselle käyttöön. Toinen ihminen ei voi tietää, miltä lasit tuntuvat päässä. Esimerkiksi kaikki eivät voi ottaa isoimpia laseja, vaikkapa vahvuuksien takia.

Kuvantamislaite ja selfiet nousussa

Kuvantamislaite saa näkymään neljät kehykset yhtä aikaa ja tämä voi helpottaa valintaa. Selfie mieluisten kehysten kanssa on myös yleistynyt. Moni laitta myös kuvat Facebookiin, jossa virtuaalitoverit voivat äänestää suosikkia.

Kun asiakas saapuu silmälasiliikkeeseen, optikkoliikkeen ammattilainen haarukoi aluksi asiakkaan persoona ja tyyliä. Toisaalta toiset haluavat vaihtaa tyyliä ja kokeilla jotain uutta. Usein tiedustellaan tahtooko asiakas voimakkaampaa vai kevyempää silmälasimallia. Hyvin nopeasti käydään myös läpi millaisia värejä asiakkaalle saisi olla. Tai onko kenties jotain sellaista, mitä laseissa ei ehdottomasti saa olla.

Kehysten valinnassa myyjän pitää tietää myös lasien vahvuudet ja asiakkaan allergiat. Esimerkiksi nikkeliallergia rajaa vaihtoehtoja pois.

Silmälasimuoti on nyt monipuolinen

Tällä hetkellä silmälasimuoti tarjoaa laajan valikoiman erilaisia silmälaseja, joissa näkyy eri vuosikymmenten vaikutus. On pientä ja suurta, pyöreää ja neliskanttista, pilottia ja ovaalia.

– On 60-luvun kissamaista, kasarityyliin isoja ja on 90-luvun tyyliin pyöreitä. Myös värejä on paljon, kertoo Kristiina Haapsaari Synsam optimuksesta.

Silmälasien valintatilanteessa on hyvä huomioida kehysten ja kasvojen koko. Aisat eivät saisi aueta kiilamaisesti, eikä kehyksen ja ohimoiden väliinsaisi jäädä liikaa tilaa. Nenäkappaleen tulee olla istuva ja kehyksen korkeuden sopiva. Kehys ei saisi osua alareunasta poskeen, eikä sen ole hyvä törmätä kulmakarvoihin.

– Yleisesti kehyksen leveyden mitta on se, että kun katsoo itseään suoraan peilistä eteenpäin, niin silmän olisi hyvä olla aika lailla kehysaukon keskellä, Haapsaari kertoo.