Halu osallistua Idols-laulukilpailuun voi tulla kalliiksi kahdelle arabinuorelle

Israelin arabivähemmistöön kuuluvat nuoret ovat matkustaneet Libanoniin osallistuakseen Arab Idol -ohjelman kuvauksiin. Israelin lain mukaan Libanoniin matkustavaa uhkaa enimmillään neljän vuoden vankeustuomio.

kulttuuri

Kaksi Israelin arabivähemmistöön kuuluvaa nuorta on ajautunut ongelmiin lähdettyään mukaan Arabimaiden yhteiseen Idols-laulukilpailuun. Israelin kansalaisuuden ja passit omaavat Manal Musa ja Haitham Khalaili ovat jo joutuneet Israelin tiedustelupalvelun Shin Betin kuulusteltaviksi.

Kaksikon passit takavarikoitiin joksikin aikaa, mutta ne palautettiin ihmisoikeusjärjestöjen puututtua asiaan.

Musan ja Khalailin tie Idolsin finaalilähetyksiin alkoi jo keväällä, kun he matkasivat Länsirannan palestiinalaisalueelle osallistuakseen alkukarsintaan. Jatkoon päässeet laulajat joutuivat tämän jälkeen matkustamaan Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin Länsirannan palestiinalaishallinnon myöntämien matkustusasiakirjojen avulla, sillä Israelin passilla ei maahan ole asiaa.

Kaksikon matka kulki Jordanian kautta, sillä Israelin ja Libanonin välistä rajaa ei voi ylittää. Israelin lain mukaan Libanoniin matkustavaa uhkaa enimmillään neljän vuoden vankeustuomio.

Beirutissa järjestettyjen karsintakierrosten kautta 25-vuotias Musa ja 24-vuotias Khalaili valittiin lopulta finalistien joukkoon. Nyt laulajakaksikko viettää aikaa Beirutissa, jossa kuvataan kerran viikossa tulevat finaalilähetykset.

Khalailin ja Musan ohella Lähi-idän mutkikas tilanne aiheuttaa pulmia myös Arab Idolsin katsojille. Israelissa asuvat arabit, jotka haluavat äänestää satelliittikanava MBC:n esittämässä laulukilpailussa mukana olevia, joutuvat matkustamaan Länsirannan palestiinalaisalueen matkapuhelinverkon toiminta-alueelle. Israelissa puhelinäänten antaminen ei onnistu.

Lähteet: AP