Hyppää sisältöön

Tutkimus: Liiallinen sokerin käyttö voi heikentää teinin muistia

Tutkijoiden mukaan sokerijuomat aiheuttivat aivojen hippokampuksessa tulehduksen. Asiaa tutkittiin rotilla.

Virvoitusjuomia kaupan hyllyssä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Liiallinen sokerin käyttö voi heikentää teini-ikäisten muistia, Etelä-Kalifornian yliopistossa tehty tutkimus (siirryt toiseen palveluun) väittää. Tutkijat tarkkailivat 76:ta eri-ikäistä rottaa, jotka oli opetettu kulkemaan monimutkaisen labyrintin läpi.

Rotat saivat juoda niin paljon kuin halusivat juomia, jotka sisälsivät sokeria tai maissisiirappia (HFCS), joka sisältää paljon hedelmäsokeria. Juomien sisältämät sokeripitoisuudet vastasivat suosittujen sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien pitoisuuksia.

Rottien sokerijuomien kulutus vastasi noin 35–40 prosenttia rottien kaikesta kalorimäärästä. Keskimääräinen amerikkalainen teini saa puolet vähemmän kaloreistaan sokerista.

Kun sokerijuomia nauttineet rotat laitettiin kulkemaan labyrinttiin, aikuiset rotat löysivät siitä ulos helposti. Teini-ikäiset rotatkin löysivät reitin, jos ne eivät olleet kuluttaneet sokerijuomia.

Sokerijuomia juoneiden teini-ikäisten rottien oli kuitenkin huomattavasti vaikeampi löytää reitti ulos labyrintista. Tutkijoiden mukaan sokerijuomat aiheuttivat niiden aivojen hippokampuksessa tulehduksen.

Hippokampus ohjaa ihmisen muistitoimintoja. Se on usein vaurioitunut esimerkiksi Alzheimerin taudista tai muista dementiasairauksista kärsivillä ihmisillä.

– Aivot ovat erittäin herkkiä ruokavalion koostumukselle kehityksensä kriittisissä vaiheissa, kuten nuoruusiässä, tutkija Scott Kanoski huomauttaa.

– Ruokavalio, joka sisältää paljon lisättyjä sokereita, ei johda pelkästään painonnousuun ja aineenvaihdunnan häiriöihin, vaan se voi vaikuttaa kielteisesti myös hermotoimintaan ja kognitiiviseen kykyyn.

Tutkijoiden mukaan teini-ikäisissä rotissa havaittiin myös diabeteksen esiasteita.

.
.