Itä-Kongossa jo toinen joukkomurha tällä viikolla

Kansalaisjärjestöjen edustaja epäilee hyökkäyksistä ugandalaista islamistiryhmää ADF-Nalua.

Ulkomaat

Yli 20 ihmistä on kuollut Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa hyökkäyksessä, jossa epäillään ugandalaisia kapinallisia.

Lähellä Benin kaupunkia Pohjois-Kivun maakunnassa perjantai-iltana tehdyssä hyökkäyksessä kuoli paikallisen viranomaisen mukaan kymmenen naista, neljä miestä ja kahdeksan lasta.

Pohjois-Kivun kansalaisjärjestöjen liiton mukaan kuolleiden joukossa oli yksi sotilas. Valtaosa uhreista surmattiin liiton mukaan viidakkoveitsin, kirvein ja hakuin.

Joukkomurha oli alueella jo toinen kahden vuorokauden sisällä. Edellisessä hyökkäyksessä kuoli ainakin 26 ihmistä.

Kansalaisjärjestöjen liitto syyttää iskuista Ugandan ja Kongon raja-alueella toimivaa islamistista ADF-Nalu-kapinallisliikettä, joka on terrorisoinut aluetta parin vuosikymmenen ajan. Sen mukaan ADF on surmannut kahden viikon aikana ainakin 79 ihmistä.

YK: Tuhannet paenneet

YK:n humanitaarisen avun toimiston edustajan mukaan tuhannet ihmiset ovat paenneet alueelta naapurimaakuntaan. Ainakin 20 paennutta naista on kertonut joutuneensa hyökkääjien raiskaamaksi.

YK:n Monusco-rauhanturvaoperaation johtaja Martin Kobler kutsuu tuoretta hyökkäystä törkeäksi ja kehottaa YK-joukkoja ja Kongon armeijaa yhteisiin operaatioihin estääkseen ADF:ää terrorisoimasta paikallisia asukkaita.

Benin alueella työskentelevä hallituksen virkamies Amisi Kalonga aikoo matkustaa alueelle yhdessä sotilaiden kanssa. Hän ei toistaiseksi kykene vahvistamaan, onko hyökkäyksen takana ADF-Nalu.

Tutkija kehoittaa malttiin syyllisten nimeämisessä

Ugandan armeija hääti ADF-Nalun naapurimaan Kongon puolelle 1990-luvulla. Sissit ovat piileskelleen lähes pari vuosikymmentä Ruwenzorin rajavuorilla. Sissejä syytetään ihmisoikeusrikkomuksista, kuten lapsisotilaiden käytöstä.

Sissiryhmän kerrotaan rahoittavan toimintaansa kulta- ja puukaupalla. Beni on merkittävä Ugandaan vietävän puun keskus.

Alkuvuonna Kongon armeija käynnisti YK-joukkojen tuella hyökkäyksen ADF-Nalua vastaan ja ryhmän kerrotaan kärsineen pahoja tappioita. Viime aikoina iskujen on kuitenkin kerrottu jälleen lisääntyneen. ADF:llä arvioidaan olevan yhä 400–500 sissiä.

Hallituksen edustaja Lambert Mende piti perjantaina kiinni väitteestä, että hallitus oli jo kukistanut ADF:n.

- Se, että terroristit toimivat Benissä ei tarkoita, etteikö armeija olisi kukistanut ADF:ää. He ovat muuttaneet taktiikkaansa. Kyseessä oli terrori-isku. Et tarvitse armeijaa terrorismiin, Mende sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Reutersin haastattelema Kongon aseistettuja ryhmiä tutkinut Christoph Vogel kehottaa puolestaan varovaisuuteen syyllisten nimeämisessä. Hänen mukaansa hallitus ja Monesco syyttävät helposti kaikista iskuista ADF:ää, mutta ei ole konkreettisia todisteita siitä, että kaikki tai osa iskuista olisi sen tekemiä.

Kongon sisällissota päättyi rauhansopimukseen vuonna 2003, mutta väkivalta jatkuu edelleen etenkin maan itäosassa, jossa toimii useita aseellisia ryhmiä.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset