1. yle.fi
  2. Uutiset

Nöyrä työtön äityy jopa sapekkaaksi Yle Uutisten työkkärikeskustelussa

Vain harva työtön uskaltaa puhua työttömyydestä omalla nimellään, koska pelkää, ettei sen jälkeen ole ikinä asiaa työmarkkinoille.

Osallistu
TE-toimiston logo ovessa.
Yle

Työttömät moittivat päättäjiä kehnosta työvoimapolitiikasta ja nöyryyttävistä menettelytavoista Yle Uutisten nettikeskustelussa. Huutia saavat myös te-toimitojen sanktioiden uhka ja sirpaletyöelämän ymmärtämättömyys. Harva - jos kukaan - sen sijaan uskoo saavansa oikeita töitä ’työkkäristä’.

Työtön on yleensä uutisissa numero, päättäjän pulma ja valtion varainvoro.

Yle Uutiset tarjosi areenan työttömille ja avasi keskustelun: _Huonoa kohtelua "työkkärissä" – kokemuksia ja parannusehdotuksia? _

Työttömien viestit (myös suoraan toimittajalle lähetetyt pitkät pohdinnat) paljastavat, että lomautus-, potku- ja yt-uutisten Suomessa työtön kokee yhä, että hänen osansa on olla nöyrä sääntöjen noudattaja.

”Tyovoimatoimistoon on palkattu infotiskin viereen SOL-vartija. Eli lähtökohtaisesti jokainen asiakas on potentiaalinen rikollinen.”

”Miksi ihmeessä aktivointihaastatteluissa pitää olla sosiaalitantta mukana? Nöyryyttävää. Hallitus on aikeissa vähentää byrokratiaa - Liika byrokratia pois työkkäristä. Tilalle inhimillisyyttä ja maalaisjärkeä.”

”Sain karenssia, kun en hyväksynyt työtarjousta. Työhön vaadittiin vähintään 5 vuoden kokemusta ja omaa autoa, eikä minulla ollut kumpaakaan. ”

Työttömät kertovat myös, että lakisääteinen turva on uhattuna, kun vaikkapa hakupapereita hukataan ja apua tai koulutusta ei ruuhkautuneista TE-toimistoista saa. Lomautetut ovat myös saaneet odottaa pitkään korvausrahojaan, kun maksupäätökset ovat lähteneet aivan väärään ammattiliittoon.

”Koko systeemi pursuaa mätää”

Omalla nimellään työttömyydestä haluaa puhua vain harva. Yksi rohkea on työtön merimies, tällä hetkellä maissa ns. hanttihommia tekevä Petri Lehtinen.

– Jos puhutaan asuntolainoista tai lapsen syntymästä, voidaan puhua myöskin työttömyydestä. Työttömyys vaikuttaa kaikkeen elämässä, sanoo merimies Petri Lehtinen.

– Koko systeemissä on todella paljon mätää. Pätkätyön ottaminenkin tuo todella paljon ongelmia, sanoo Petri Lehtinen ja kääntää katseensa merelle suuriin taloudellisiin kysymyksiin. - Koko Nesteen laivastohan on ulosliputettu. Borella on yt-neuvottelut ja uhka koko rahtitonniston ulosliputuksesta. Vakavia asioita. Nyt pitäisi hallituksen toimia.

Yle Uutisten työttömyys- ja työkkärikeskustelussa näkyvät Te-toimistojen ruuhkautuminen isojen potkujen vanavedessä sekä työttömien hiljaiset jonot.

Työvoimaneuvojan pakeille pääsy on vaikeaa, ellei mahdotonta. Puhelimeenkaan ei juuri ehditä vastailla. Näin kertovat työttömyyden todelliset asiantuntijat:

”Työvoimatoimisto hävittää papereita, joita jätetään postilaatikkoon. Sillä perusteella sitten hylätään hakemus.

Syvällisestä perehtymisestä TE-toimistojen käytänteisiin kertoo myös Yle Uutisten keskusteluun viestittäneen nuoren miehen nimimerkki_: ”Työttömyysalan professori, aliopisto”_

It-alan työttömät TEMin tietojärjestelmän remontoijiksi

Monen matka TE-toimistoon on pidentynyt , kun palveluverkko harvenee. Useimmilla ei ehkä kuitenkaan näin paljon:

– ”Aiemmin työkkäriin oli vain 17 km ja sinne pääsi pyörällä. Nyt ovet suljetaan ja palvelut siirretään pyörämiehen ulottumattomiin. Nettiin köyhällä ei ole varaa.”

Sähköiset palvelut saavat toki monelta kiitosta, mutta kaikille ne eivät sovi. Eivätkä myöskään aina toimi. Yksi työttömänä kesällä ollut oululainen ehdottaa ja on ehdottanut itselleen työministerillekin:

– ”Ehdotan, että käytätte tänne Ouluun myönnettyjä miljoonia euroja myös oman hallintonne tietojärjestelmiin ja palkkaatte täällä asuvia it-osaajia kehittämään toimivan sähköisen järjestelmän.”

Mattojen kutominen tuskin avittaa työn syrjään

Viestejä lähettäneistä moni on nuori, koulutettu nainen. Vain harva heistä uskaltaa puhua työttömyydestä omalla nimellään, koska pelkää, ettei sen jälkeen ole ikinä asiaa työmarkkinoille.

Yhteiskuntatieteiden maisteri, lähihoitaja Suvi Laakkonen Kangasniemeltä rohkenee.

– Työttömän-status olo hirvittävä leima nyky-Suomessakin. Siksi asiasta ei uskalleta puhua. Eihän se näin saa olla.

Suvi Laakkonen suomii – ja aiheesta – sitä, ettei hän halustaan ja kahden tutkinnon koulutuksesta huolimatta saa kunnalta muunlaisia aktivointitöitä kuin haravointia tai matonkutomista.

Suvi Laakkonen onkin joutunut tavaamaan lakikirjaa tiuhaan, vaikkei juristi olekaan. Nuori nainen luettelee työllistymiseen ja julkisen sektorin toimintaan liittyvistä laeista mm. hallinto- ja perustuslain sekä lain julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta. – Lakien rajoja mielestäni ainakin koetellaan.

Poliittiset päättäjät Suvi Laakkonen haluaa saada kantamaan työttömistä enemmän vastuuta. – Ei tämä syyllistämistä ole. Mutta päättäjiltä puuttuu.yhteinen halu käytännön toimiin.Vaikka sellaisesta miten kauniisti hallitusohjelmissa ja muissa puhutaan.

Ministeri ’ripitettävänä’

Joku viestien kirjoittaja epäili, onko Yle Uutisten työkkärikeskustelusta mitään hyötyä. Hän kirjoitti, ettei työttömien kirjoituksia kukaan päättäjä lopulta lue. Mutta lukipa vainen.

Yle Uutiset vei lyhyen koosteen viesteistä ja kirjoittajien huolista työministeri Lauri Ihalaiselle (sd).

Ministeri Ihalainen asettui alkuun puolustamaan TE-keskusten työntekijöitä. Ja muistettava onkin, että monet tekevät hyvää työtä. Jokunen kiitoskin nettikeskustelijoilta heltisi.

Vaan kerrottiin – ainakin toimittajan omaan sähköpostiin tulleissa tositarinoissa joissakin jopa TE- toimistojen asiakkaiden kaltoin kohtelusta tai suoranaisesta syrjinnästä.

– Puolisoni käännytettiin TE-keskuksen ovelta selkeästi ja äänekkäästi artikuloiden: “Teille” (eli teidänkaltaisille) ole tarjota mitään!” – Mieheni kun on tumma ja parrakas. Virkailija luuli häntä maahanmuuttajaksi. Jäin siihen sitten pistämään virkailijalle jauhoja puheluukkuun, mies lähti itkemään pihalle.

Työtönkö rikkaruoho?

Ihmisten yksittäiset kokemukset - nöyryyttävätkin - ovat osa isoa kuviota: harjoitettavaa työllisyyspolitiikkaa, Temin ja STM.n käytänteitä sekä sovelluksia laeista.

Jyrki Kataisen hallituksen työllisyystavoitteet karkasivat jo aikaa sitten.

Mutta kysytään työministeri Lauri Ihalaiselta silti – yleisön pyynnöstä – onko hallitus antanut työttömyyden edessä periksi?

– Tehdään se, mitä tässä pystytään. Ministeri Ihalainen jatkaa pohdiskelua myös työttömän nöyryytyksestä ja häpeästä.. Ja hiukan tuohtuukin.

Kysyn nimittäin, mitä mieltä ministeri Ihalainen on VATTin ylijohtaja Juhana Vartiaisen julkisuudessakin olleesta Twitter-viestistä.

Viestistä saattaa saada käsityksen, että Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen iso pomo vertaisi työttömiä rikkaruohoihin.

– Mikäli Vartianen tosiaan tätä viestissään tarkoitti, ei sellaista voi hyväksyä, sanoo ministeri Ihalainen.

Vartianen on tosin myös kiistänyt – taas kryptisin sanankääntein – rikkaruohovertauksen.

– Työttömyys on ihmisille paljon vakavampi asia kuin vain toimeentulokysymys. Siinä äkkiä ruvetaan syyllistämään itseään. Se on väärin, sanoo työministeri Lauri Ihalainen.

Lue seuraavaksi