Ruotsin puolustusvoimat: Merietsintäalue rajattu – video

Puolustusvoimat on ollut vaitonainen operaatiostaan, mutta lupaa pitää tiedotustilaisuuden kello 18 Suomen aikaa.

Ulkomaat
Tukholman saariston kartta
Yle Uutisgrafiikka
Puolustusvoimien vene
Ruotsin puolustusvoimat jatkoi etsintöjä Tukholman saaristossa lauantaiaamuna 18. lokakuuta.

Ruotsin puolustusvoimat jatkaa entisessä laajuudessa etsintöjä, joissa tarkistetaan tietoja vieraasta vedenalaisesta toiminnasta Tukholman saariston alueella.

Puolustusvoimat kertoi lauantaina, että se voi nyt määritellä toiminta-alueen. Yön työskentelyn jälkeen keskitymme Tukholman keskiseen saaristoon ja ulompiin laivaväyliin, sanoo kommodori Jonas Wikström.

Kommodori Jonas Wikström
Ruotsin puolustusvoimien kommodori Jonas WikströmAnders Wiklund / AFP / TT / Lehtikuva

Tavoitteena on varmistaa, onko alueella tai onko siellä ollut vierasta vedenalaista toimintaa.

Puolustusvoimat ei kerro operaatioon osallistuvista yksiköistä. Ruotsin television SVT:n mukaan paikalla on parisataa etsijää sekä muun muassa laivaston aluksia ja helikoptereita. SVT:n haastattelemat ihmiset kertovat, että alueella on selvästi tavallista vilkkaampaa toimintaa.

Puolustusvoimat on luvannut pitää operaatiota koskevan tiedotustilaisuuden kello 18 Suomen aikaa.

Svenska Dagbladet -lehden lähteen mukaan etsintöjen taustalla on yksityishenkilön ilmoitus. Lehden mukaan yksityishenkilö oli ilmoittanut nähneensä päivänvalossa epäilyttävän kohteen Kanholmsfjärdenin alueella Tukholman saaristossa. Henkilö oli ilmoittanut havainnosta puolustusvoimille. Puolustusvoimat haastatteli ilmoittajaa ja piti häntä uskottavana, lähde sanoo. Lehden lähteet kertovat myös, että puolustusvoimat on voinut sulkea pois mahdollisuuden siitä, että havainnoissa olisi kyse eläimestä tai luonnonilmiöstä.