5 yleisökysymystä Räsäselle: "Vaietaanko maahanmuuttajien rikoksista?"

Sisäministeri Päivi Räsänen vieraili lauantaina TV1:n Ykkösaamussa. Ohjelmassa ministeri vastaili myös yleisön kysymyksiin. Yleisöä kiinnosti pääasiassa ISIS-radikalismi ja katuväkivalta.

Kotimaa
Päivi Räsänen
Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) Ykkösaamun vieraana 18. lokakuuta.Yle

Sisäministeri ja KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen vastasi TV1:n Ykkösaamussa Ylen lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Yleisöä kiinnosti muun muassa se, jatkaako Räsänen puolueensa puheenjohtajana kuluvan kautensa jälkeen, mutta valtaosaa kiinnosti erityisesti katujengien väkivalta ja ISIS-radikalismi. Koostimme viisi yleisintä kysymystä, joihin Räsänen vastasi.

1. Mitä mieltä olette pääkaupunkiseudun jengiväkivallasta?

Tämä on erittäin huolestuttava ilmiö. Kyllähän meidän on saatava katumme turvalliseksi niin, että kenenkään ei tarvitse pelätä ulkona kulkiessa. Selvitämme parhaillaan mistä tämä ilmiö johtuu. Kaiken kaikkiaan voi sanoa sen, että tilastollisesti Suomessa viime vuosina väkivalta- ja henkirikollisuus on vähentynyt.

2. Minkälaisia maahanmuuttajataustaisia jengejä Suomessa on, joista sisäministeriö tietää?

Meillä ei ole tällaisia varsinaisia jengejä. Ne ovat enemmänkin löysiä ryhmittymiä, joissa kyllä on maahanmuuttajataustaisia henkilöitä enemmän. On kyllä väärin sanoa, että tämä olisi maahanmuuttopolitiikan epäonnistuminen. Näistäkin henkilöistä, jotka ovat rikoksiin syyllistyneet, heistä suurin osa on syntynyt Suomessa. Pahoinpitelyistä epäillyistä suurin osa on syntynyt Suomessa.

3. Vaietaanko maahanmuuttajien tekemistä rikoksista Suomessa?

Ei niistä mielestäni vaieta. Näiden ryhmien kohdalla löytyy monia muita tekijöitä, jotka yhdistävät näitä kantasuomalaisiin ryhmiin, jotka tekevät muita enemmän rikoksia. Tähän katuväkivaltaan liittyy monia asioita, kuten syrjäytyminen, työttömyys ja päihteiden käyttö. Esimerkiksi tässä jengissä, joka on nyt kaduilla tehnyt rikoksia, siihen liittyy paljon huumausainerikoksia. Me tiedämme, että huumeiden käyttäjät tekevät enemmän rikoksia. Siinä on kyse hyvin monimutkaisesta vyyhdistä. Totta kai myös kotouttaminen ja se, että maahanmuuttajat saadaan kokemaan olevansa osa tätä yhteisöä, on tärkeää.

4. Kuinka paljon maahanmuuttajat tekevät rikoksia suhteessa kantaväestöön?

Tänä vuonna Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos on tehnyt tutkimuksen, jossa on selvitetty Suomessa asuvien ulkomaalaisten tekemien rikosten määrää. Nyt on otettava huomioon, että on olemassa maahanmuuttajia, jotka ovat Suomen kansalaisia. Heillä voi olla etnistä taustaa esimerkiksi adoption kautta. Suomessa asuvien ulkomaalaisten kohdalla on niin, että rikosepäilyjen määrä on noin puolitoista viiva kaksi kertaa suurempi kuin kantaväestöllä.

5. Miksi ääri-islamistinen ISIS kiehtoo nuoria Suomessakin?

Tässä on hyvin voimakkaana elementtinä sosiaalinen media, jonka kautta värvääminen tapahtuu läntisissä maissa. Näköjään se myös puree suomalaisiin nuoriin. Valitettavasti meiltäkin on lähtenyt lähtenyt huolestuttavan suuri joukko taistelualueelle. Siellä on mukana maahanmuuttajataustaisia nuoria, mutta myös kantasuomalaisia. Minulla ei ole tarkkaa tietoa värvättyjen kantasuomalaisten määrästä.

Kiitos kysymyksiä lähettäneille keskustelijoille.