Nigerialainen hallintolähde: Kaapatut tytöt yritetään vapauttaa viimeistään tiistaina

Siepattujen tyttöjen kotiseudulla suhtaudutaan varovaisen optimistisesti uutiseen hallituksen ja Boko Haramin sopimuksesta. Nigerian armeija on kahdesti aiemmin kertonut tyttöjen vapauttamisesta ja perunut sitten puheensa.

Ulkomaat
Siepattujen tyttöjen vanhemmat ja sukulaiset osoittivat plakaati kädessään mieltään
Siepattujen tyttöjen vanhemmat ja sukulaiset osoittivat mieltään hallitusta vastaan Maidugurissa, Nigeriassa 9. toukokuuta.STR / EPA

Nigerian presidentinhallinnossa työskentelevän lähteen mukaan Boko Haramin sieppaamat koulutytöt pyritään saamaan vapaaksi viimeistään tiistaina, uutistoimisto Reuters kertoi lauantaina.

– Voin vahvistaa, että hallitus tekee kovasti töitä suorittaakseen oman osansa sopimuksesta, jotta siepattujen vapautus voi tapahtua viimeistään ensi viikon maanantaina tai tiistaina, lähde kertoi Reutersille.

Lähde ei kertonut, missä tyttöjen vapauttamisen olisi määrä tapahtua.

Perjantaina Nigerian armeija ilmoitti sopineensa ääri-islamilaisen Boko Haram -järjestön kanssa tulitauosta, jonka ansiosta siepatut tytöt voidaan vapauttaa. Hallituksen tiedottaja Mike Omeri kuitenkin sanoi, ettei asiasta ole vielä sopimusta.

Boko Haram ei ole kommentoinut asiaa. Yleensä Boko Haram lähettää viestinsä videoilla, joilla puhuu järjestön johtajana pidetty Abubakar Shekau. Viime vuonna Shekau kiisti nopeasti hallituksen ilmoituksen tulitauosta.

Tytöt siepattiin huhtikuussa

Boko Haram kaappasi 276 tyttöä ja nuorta naista huhtikuussa syrjäisessä Chibokin kaupungissa. Kymmeniä pääsi pakoon ensimmäisinä päivinä sieppauksen jälkeen, mutta 219 on tiettävästi yhä Boko Haramin hallussa.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat paikallisjohtajat suhtautuivat varovaisesti uutiseen tyttöjen vapauttamisesta.

– Tiedämme neuvottelujen onnistuneen, kun näemme tytöt fyysisesti. Ja sitten tiedämme, että se on totta. Sitten juhlimme, Chibokin alueen paikallishallinnon puheenjohtaja Bana Lawan sanoi.

Nigerian armeija on kaksi kertaa aiemmin kertonut pelastaneensa kaikki tai osan tytöistä, mutta joutunut sitten perumaan puheensa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters