Himalajalta löytyi lisää kuolonuhreja ja eloonjääneitä

Alkuviikon lumimyräkässä ja lumivyöryissä kuolleiden määrä on noussut ainakin lähes 40:een.

Ulkomaat
Lumivyörystä selvinneitä israelilaisia Ciwecin klinikalla, Katmandussa, Nepalissa lauantaina.
Lumivyörystä selvinneitä israelilaisia Ciwecin klinikalla, Katmandussa, Nepalissa lauantaina.Narendra Shrestha / EPA

Nepalissa Himalajan lumimyräkässä ja lumivyöryissä kuolleiden määrä on noussut lähes 40:een, kertovat pelastustöihin osallistuvat.

Pelastustyöntekijät löysivät lauantaina ainakin yhdeksän kuollutta lisää. Pelastustyöntekijät eivät voineet sääolojen vuoksi noutaa ruumiita, mutta vahvistavat uhrimäärän nousseen 30:stä 39:ään.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Nepalin vaellusyritysten liiton edustajan mukaan kuolleita on löytynyt 11 lisää, yhdeksän nepalilaista ja kaksi japanilaista. AFP:n tietojen mukaan kuolleita olisi jo 43.

Kaikista kuolleista ainakin 19 on turisteja Japanin lisäksi ainakin Kanadasta, Israelista, Puolasta, Slovakiasta, Intiasta ja Vietnamista, AFP:n lähteet kertovat.

Lauantaina saatiin kuitenkin myös pelastettua 60 ihmistä lisää, alueen poliisijohtaja kertoo uutistoimisto Reutersille. Vuorelta on nyt pelastettu yli 370 ihmistä sen jälkeen, kun sää muuttui äkillisesti Annapurnan vaellusreitin ympäristössä aiemmin tällä viikolla. Vuorella alkoi tuulla ja pyryttää, ja sää laukaisi myös lumivyöryjä.

Hallituksen edustajan mukaan monet vaeltajat hakeutuivat myräkän puhjettua suojaan vuoristomajoihin. Vaellusyritysten liiton edustajan mukaan he uskovat, että kaikki jumiin jääneet vaeltajat on pelastettu. Nyt huomio keskittyy mahdollisten uusien kuolonuhrien löytämiseen, hän sanoo AFP:lle.

Kyseessä on tähän asti pahin Nepalissa sattunut vaelluskatastrofi. Sää on Annapurnassa yleensä selkeä lokakuussa, mutta naapurimaassa Intiassa riehuneen sykloni Hudhudin arvioidaan tuoneen alueelle alkuviikon rajun lumimyräkän.

Lähteet: AFP, Reuters, AP