Ruotsin puolustusvoimat: Etsintöjä laajennetaan Tukholman keskisessä saaristossa

Ruotsissa on etsitty perjantai-iltapäivästä alkaen merkkejä epäilyttävästä vedenalaisesta toiminnasta Tukholman saaristossa.

Ulkomaat
Puolustusvoimien vene
Ruotsin puolustusvoimat jatkoi etsintöjä Tukholman saaristossa lauantaiaamuna 18. lokakuuta.

Ruotsin puolustusvoimat aikoo laajentaa merietsintöjä Tukholman keskisessä saaristossa ja uloimmilla laivaväylillä, operaatiota johtava kommodori Jonas Wikström sanoi lauantaina puolustusvoimien esikunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Wikström kertoo, että tutkimusten kohteena ei ole sukellusveneoperaatio, vaan epäilty tiedusteluoperaatio.

Wikströmin mukaan hän ei voi kertoa yksityiskohtia etsinnöistä, sillä jos kyseessä olisi tiedustelutoiminta, vastapuoli voisi saada tietoja.

Aiemmin on kerrottu, että etsintöihin osallistuu parisataa henkilöä, ja käytössä on aluksia sekä helikoptereita. Ainoa esimerkki, jonka Wikström tiedotustilaisuudessa antoi etsintöihin osallistuvista yksiköistä, on korvetti Visby.

– Tilanne on hyvin herkkä, hän sanoi.

Etsinnät jatkuvat Wikströmin mukaan niin pitkään kuin tarvitaan.

Etsintä kestänyt noin vuorokauden

Ruotsin puolustusvoimat kertoi perjantaina, että Tukholman saaristossa on aloitettu merietsintä, jossa tarkistetaan tietoja vieraasta vedenalaisesta toiminnasta.

Svenska Dagbladet -lehden lähteen mukaan etsintöjen taustalla on ollut yksityishenkilön ilmoitus. Lehden mukaan yksityishenkilö oli ilmoittanut nähneensä päivänvalossa epäilyttävän kohteen Kanholmsfjärdenin alueella Tukholman saaristossa.

Henkilö oli ilmoittanut havainnosta puolustusvoimille. Puolustusvoimat haastatteli ilmoittajaa ja piti häntä uskottavana, lähde sanoo. Svenska Dagbladetin lähteiden mukaan puolustusvoimat on voinut sulkea pois mahdollisuuden siitä, että havainnoissa olisi kyse eläimestä tai luonnonilmiöstä.

Ruotsin puolustusvoimat ei ole vahvistanut Svenska Dagbladetin tietoja.