Lämmitysöljy entistä halvempaa – vero vie pian osan edusta

Kevyen polttoöljyn hinta on pudonnut alle euroon litralta ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Öljyn hintaa painaa kehnon taloustilanteen heikentämä kysyntä. Jo vuodenvaihteessa lämmitysöljy kuitenkin kallistuu veronkorotuksen vuoksi.

talous
Pylväsgrafiikka.
Öljyllä lämmitettävien talouksien osuus Suomessa on laskenut 2000-luvulla. lähde: Öljyalan keskusliitto.Yle Uutisgrafiikka

Suomessa on 200 000 öljylämmitystaloutta. Niiden öljynhankintasesonki on vilkkaimmillaan näin syksyisin. Nelisen vuotta litrasta kevyttä polttoöljyä on maksettu alun toista euroa, vaan ei enää.

Esimerkiksi 5-7 senttiä litralta voi merkitä lämmityskustannusten alenemista yli sata euroa vuodessa.

– Useita senttejä on tultu kuukaudessa alaspäin. Viimeksi vuoden 2010 lopussa oltiin alle euron hinnoissa ja nyt näyttää siltä, että taas ollaan alle euron hinnoissa, kertoo Öljyalan keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.

Huttula kuvailee hinnanlaskun hyötyä 2000 litraa vuodessa kevyttä polttoöljyä käyttävälle keskiverrolle ölylämmityskotitaloudelle:

Öljyalan keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula
Öljyalan keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka HuttulaYle

– Jos nyt oletetaan, että hinta laskee esimerkiksi 5–7 senttiä litralta, niin vuositasolla se voi merkitä lämmityskustannusten alenemista yli sata euroa vuodessa.

Huttulalla on lämmitysöljyn hinnan putoamiselle selkeä selitys:

– Heikentynyt kysyntä maailmanmarkkinoilla. Kysyntä yleensä vaikuttaa hintoihin. Se on merkittävin asia.

Seuraava hinnannousu lähestyy kuitenkin jo vääjäämättä. Kevyen polttoöljyn veroa nostetaan vuodenvaihteessa.

– Lämmitysöljyssä se tarkoittaa noin 3 senttiä litralta, ynnää varatoimitusjohtaja Pekka Huttula Öljyalan keskusliitosta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus