Yle Krimillä: Selittämättömät sieppaukset piinaavat tataareita

Syksyn aikana lisääntyneet nuorten tataarien sieppaukset järkyttävät Krimin suurinta vähemmistöä. Sieppausten toteuttajia tai tilaajia ei ole kyetty selvittämään.

Ukraina
Mies esittelee valokuvia siepatusta pojastaan.
Yle

Ukrainasta irtautumista vastustaneiden tataarien ja ukrainalaisten painostus alkoi viime keväänä heti sen jälkeen, kun Krimin niemimaa liitettiin Venäjään.

Haluamme vain, että koko maailma tietää, mitä täällä tapahtuu.

Abdurezit Dsheturov

Useita kymmeniä ihmisiä on pidätetty, heidän kodeistaan on etsitty todisteita terroritekojen valmistelusta ja heidän omaisuuttaan on takavarikoitu. Näyttöä rikollisesta toiminnasta ei ole saatu.

Yhtenä osana painostusta ovat olleet nuorten sieppaukset. Kadonneiden miesten joukossa on myös kaksi naista. Kolmen ruumiit on löydetty. Muista ei ole mitään tietoa.

– Sieppaukset ovat syksyn aikana lisääntyneet ja muuttuneet julkeammiksi. Niitä tehdään jopa keskellä päivää, kertoo siepattujen kohtaloa selvittävä asianajaja Nadir Bekirov.

Asialla olivat ammattilaiset

18 -vuotias Isljam Dsheturov lähti kolme viikkoa sitten serkkunsa kanssa ostamaan leipää kotikaupungissaan Belogorskissa. Kertsiin johtavan maantien laidalla heidät siepattiin tummansiniseen pakettiautoon.

– Asialla olivat selvästi ammattilaiset,sillä pojat eivät kyenneet tekemään minkäänlaista vastarintaa, sanoo Isljamin isä, Abdurezit Dsheturov.

Siepatun Isljam Dsheturovin isä Abdurezit Dsheturov.
Siepatun Isljam Dsheturovin isä Abdurezit Dsheturov.Yle

Silminnäkijöiden mukaan kaikki kävi hyvin nopeasti.

Poikien perheet ja ihmisoikeusjärjestöt ovat yrittäneet selvittää nuorten kohtaloa kaikin mahdollisin keinoin, mutta tuloksetta.

– En edes tiedä, elääkö hän, sanoo Dsheturov. Meille ei kerrota yhtään mitään.

Yhtäkään puolen vuoden aikana tapahtuneista sieppauksista ei ole selvitetty. Kadonneiden joukossa on tataarien lisäksi myös joitakin ukrainalaisia.

Taustalla epäilyt ääri-islamilaisuudesta

Krimin neljännesmiljoona tataaria ovat muslimeja. Krimin Venäjään liittämisen jälkeen presidentti Vladimir Putin lupasi kaikille niemimaan vähemmistöille yhtäläiset oikeudet venäläisen valtaväestön kanssa.

Ihmisoikeusjärjestöjen edustajat kysyivät sieppauksista presidentti Putinilta viime viikolla Venäjällä televisioidussa tapaamisessa. Putin kiisti tietävänsä asiasta yhtään mitään.

– Joko Putin huijaa kaikkia tai kaikki huijaavat meitä, mutta tilanne ei ole normaali ja se lisää ihmisten vihaa yhteiskunnan johtoa vastaan, sanoo Nadir Bekirov.

– Jos maan johto ei kykene suojelemaan kansalaisiaan, niin kansalaiset alkavat suojautua itse, varoittaa Bekirov.

Sieppausten syistä on vain arvailuja. Joidenkin mukaan toimintaa johdetaan Ukrainan puolelta Dnepropetrovskista, jossa asialla olisivat radikaalit islamistit. Tavoitteena olisi provosoida Krimin tataareja radikalisoitumaan.

Toistaiseksi ääri-islamisteilla on ollut Krimin muslimiväestön keskuudessa vain vähän kannatusta.

Toisen käsityksen mukaan syypää olisi Krimin johto, joka haluaa tekosyyn tataarien häätämiseen Krimiltä jo toistamiseen.

Krimin tataariväestö pakkosiirrettiin Keski-Aasiaan ja Siperiaan 1940 –luvulla ja se pääsi palaamaan niemimaalle vasta 50 vuotta myöhemmin.

– Sieppaukset voivat provosoida tataarit protesteihin, jotka olisi helppo taltuttaa väkivalloin, perustelee Nadir Bekirov.

Haluamme maailman tietävän tästä

Painostus ja sieppaukset ovat jo johtaneet Krimillä suhteiden kiristymiseen venäläisen valtaväestön ja tataarien välillä. Myös tataarien oma yhteisö on alkanut jakautua sen jälkeen, kun Krimin johto kielsi tataareita edustavan Medslizin toiminnan.

Tataarit ovat avoimesti osoittaneet vastustavansa Krimin liittämistä Venäjään boikotoimalla sekä keväistä kansanäänestystä että syyskuisia aluevaaleja.

Monet pitävät lisääntynyttä painostusta Krimin johdon rangaistuksena niskoitteleville tataareille.

Tataarit pitävät itseään rauhaa rakastavana kansana eivätkä aio lannistua. Mutta kärsivällisyys alkaa olla lopussa.

– Haluamme vain, että koko maailma tietää, mitä täällä tapahtuu, sanoo poikaansa etsivä Abdurezit Dsheturov.