1. yle.fi
  2. Uutiset

Maaseudun uudet kehittämishankkeet jäissä – EU:n päätös junnaa

Maaseudun investointeja joudutaan siirtämään, koska EU-komissio ei ole edelleenkään hyväksynyt Suomen maaseutuohjelmaa. Nyt päätöstä odotetaan marraskuussa, mutta senkin jälkeen kuluu tovi ennen kuin maaseudun kehittämishankkeita päästään rahoittamaan.

maaseutu
Paaleja heinäpellolla Liperin Riihilahdessa.
Mari Nupponen / Yle

Maaseudun uudet kehittämishankkeet viivästyvät, koska Euroopan unioni ei ole vieläkään hyväksynyt Suomen maaseutuohjelmaa. Suomessa valtioneuvosto hyväksyi ohjelman jo huhtikuussa, mutta EU:lle se ei kelvannut sellaisenaan.

Asiantuntijat ovat syksyllä laatineet vastauksia liki kahteensataan EU:n tarkentavaan kysymykseen. Nyt EU-komission odotetaan hyväksyvän ohjelma viimeistään marraskuun puoleen väliin mennessä ja tukia voidaan alkaa myöntää ensi vuoden puolella.

- Tällä on iso merkitys, koska se viivästyttää muun muassa investointeja yrityksissä ja yhdistyksissä, Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n toiminnanjohtaja Jaana Paananen kertoo.

Maaseutuohjelmalla tuetaan muun muassa maaseudun investointeja ja kylien palvelujen kehittämistä, sillä pyritään aktivoimaan maaseudun asukkaita ja ohjelma sisältää myös koulutusta ja neuvontaa.

Tukisumma kasvaa

Pohjois-Savossa toimiva Kalakukko ry myönsi edellisellä ohjelmakaudella noin 4,7 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen tarkoitettua Leader-rahaa noin 150 hankkeelle. Sen toiminta-alueeseen kuuluvat Juankoski, Kaavi, Kuopion maaseutualueet, Nilsiä, Rautavaara, Siilinjärven maaseutualueet sekä Tuusniemi.

- Vielä on käynnissä kymmenkunta vanhan ohjelmakauden hanketta, ja uusistakin hankkeista on oltu meihin jo yhteydessä. Tukea niihin emme voi kuitenkaan tässä tilanteessa myöntää. Voimme kuitenkin auttaa hankkeiden suunnittelussa, Paananen toteaa.

Kuluvalla ohjelmakaudella 2014-2020 Kalakukko ry aikoo jakaa Leader-rahaa noin 7,5 miljoonaa euroa, sillä sen toiminta-alue kasvaa Maaningan ja Karttulan asukaslukujen verran.

Lisää odottelua tiedossa

Odottelua on luvassa senkin jälkeen, kun maaseutuohjelmalla saadaan EU:n hyväksyntä. Maaseutuvirastossa on vireillä Hyrrä eli sähköinen hakujärjestelmä, jonka täytyy valmistua ennen rahoituksemme myöntämistä paikallisiin hankkeisiin.

- Sen jälkeen paperisia lomakkeita ei enää ole, vaan tukea haetaan sähköisesti. Hyrrästä on demo valmis, mutta me emme ole sitä päässeet testaamaan. Siinä on meillä aikamoinen työ opetella sen käyttö. Toivottavasti haku voi käynnistyä ensi vuoden ensimmäisellä neljännekselle, Paananen toivoo.

Lue seuraavaksi