1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SvD: Tukholmassa etsitään vaurioitunutta sukellusvenettä – lähetti hätäpuhelun venäjäksi

Operaatiota johtava kommodori Jonas Wikström sanoi aiemmin päivällä, että kyseessä ei olisi sukellusveneoperaatio, vaan epäilty tiedusteluoperaatio.

Ruotsin puolustusvoimien partiovene Tukholman saaristossa 18. lokakuuta. Kuva: Pontus Lundahl / AFP

Tukholman saaristosta etsitään vaurioitunutta venäläistä sukellusvenettä, sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) väittää. Lehden mukaan suuroperaation käynnistämistä edelsi venäjänkielinen hätäkutsu. Lehden tiedot perustuvat Ruotsin signaalitiedusteluun.

Operaatiota johtava kommodori Jonas Wikström sanoi aiemmin päivällä, että kyseessä ei olisi sukellusveneoperaatio, vaan epäilty tiedusteluoperaatio. Ruotsin puolustusvoimista ei illalla ole haluttu kommentoida Svenska Dagbladetin tietoja, mutta niitä ei myöskään ole kiistetty.

Svenska Dagbladetin mukaan Ruotsin signaalitiedustelu poimi jo torstaina venäjänkielisen keskustelun saaristosta. Keskustelu lähetettiin Venäjän käyttämällä hätätaajuudella. Havainto vieraasta esineestä tehtiin 14 tuntia myöhemmin, ja etsintäoperaatio käynnistyi.

Salattua radioliikennettä Kaliningradiin

Lehden mukaan signaalitiedustelu havaitsi perjantai-iltana jälleen kiinnostavaa, salattua radioliikennettä. Radioviestien lähettäjä ja vastaanottaja pystyttiin määrittelemään maantieteellisesti. Lehden mukaan viesti lähetettiin läheltä Kanholmfjärdenin lahtea Tukholman saaristosta, ja se vastaanotettiin Venäjälle kuuluvassa Kaliningradin satamakaupungissa Puolan ja Liettuan välissä.

Svenska Dagbladetin mukaan tiedot on vahvistettu useasta lähteestä. Lehti arvioi, että etsinnän kohde olisi joko vedenalainen kulkuneuvo, minisukellusvene tai isompi sukellusvene. Laivasto kertoi perjantaina, että se etsii "ihmisen valmistamaa esinettä".

Lehden mukaan minisukellusvenettä on vaikea ohjata, mikäli se on vaurioitunut. Vaurio voisi selittää perjantaina tehdyn näköhavainnon. Osa kulkuneuvosta on vahingossa näkynyt pinnalle.

Hätäpuhelu selittää nopean reaktion?

Svenska Dagbladet arvioi lisäksi, että torstaina kuultu hätäpuhelu selittää, miksi Ruotsin puolustusvoimat käynnisti etsintäoperaation niin nopeasti. Laivasto oli paikalla Kanholmsfjärdenillä vain pari tuntia näköhavainnon jälkeen.

Osa Venäjän Itämeren-laivastosta on sijoitettu Kaliningradiin, minne signaalitiedustelu on jäljittänyt salattua radioviestiliikennettä. Venäjän Itämeren-laivastoon kuuluu minisukellusveneitä.

Lehden mukaan Ruotsin laivaston tämänpäiväiset toimet tukevat oletusta, että se etsii sukellusvenettä. Etsintöihin on liittynyt yksi miinanraivaaja-alus lisää. Sen tehtävänä on tutkia merenpohjaa saaristossa. Saarien ulkopuolella partioivat korvetit HMS Visby ja Sundsvall. Aluevesirajan lähellä partioi puolestaan sukellusvene.