Hyppää sisältöön

Katoliset piispat erimielisiä homoseksuaalien asemasta kirkossa

Vatikaanin piispainkokous päättyi lauantaina ilman selvää kantaa siihen, miten seksuaalivähemmistöihin ja eronneisiin tulisi suhtautua. Paavi Franciscus on toivonut, että roomalaiskatolinen kirkko lieventäisi torjuvaa asennettaan heitä kohtaan.

Paavi Franciscus lentokoneessa paluumatkalla Brasiliasta takaisin Vatikaaniin 29. heinäkuuta. Kuva: Luca Zennaro / EPA

Roomalaiskatolisen kirkon piispat eivät hyväksyneet piispainkokoksessa esitystä, joka olisi pehmentänyt kirkon suhtautumista homoseksuaaleihin, naimattomiin äiteihin ja eronneisiin, jotka ovat avioituneet uudestaan.

Lauantaina päättyneessä piispainkokouksessa pari sataa katolisen kirkon piispaa eri puolilta maailmaa pohti kirkon suhtautumista perheeseen. Kokousta seurattiin tiiviisti etenkin sen jälkeen, kun viime maanantaina julkistettiin asiakirjaluonnos, jossa homoseksuaaleista puhuttiin myönteisempään sävyyn kuin koskaan aiemmin.

New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan luonnoksen oli laatinut paavi Franciscuksen nimittämä komitea, ja siinä mainittiin esimerkiksi, että jotkin homosuhteet tarjoavat "kallisarvoista tukea elämänkumppaneille".  Monet vanhoilliset katolilaiset ilmaisivat heti tyrmistyksensä ja vastalauseensa.

Asiakirjan homoseksuaaleja käsittelevää kohtaa muutettiin kokouksen kuluessa niin, että siinä ei puhuta seksuaalivähemmistöjen toivottamisesta tervetulleeksi, vaan todetaan yleisin sanankääntein, että homoseksuaalien syrjintää pitäisi välttää. Lisäksi raportissa sanotaan, että homoliittoja ei missään nimessä voi verrata miehen ja naisen väliseen avioliittoon.

Raportin hyväksymisestä äänestettiin kohta kohdalta lauantaina.

New York Timesin mukaan homoja ja eronneita koskevat kappaleet eivät saaneet äänestyksessä konsensukseen vaadittavaa kahden kolmasosan kannatusta. Lehden haastattelema kokouksen tiedottaja, kardinaali Thomas Rosica kuitenkin sanoi, että kyseisiä kappaleita ei "hylätty täysin".

– Tämä osoittaa, että työ on kesken, Rosica sanoi.

Piispojen päätös on isku paavi Franciscukselle, joka on toivonut, että kirkko lieventäisi kantojaan "synnintekijöitä" kohtaan. Homoseksuaaleista paavi Franciscus on todennut: "Kuka minä olen tuomitsemaan?"

Päätös on nähty konservatiivisten piispojen voittona liberaaleista. Homoseksuaalien oikeuksia ajavat ryhmät ovat pettyneitä piispainkokouksen ratkaisuun.

Korjaus 21.10. klo 9:20. Vatikaanissa kokoontui synodi eli piispainkokous, ei kirkolliskokous, kuten alkuperäistekstissä väitettiin.

Korjaus 23.10. klo 19:34. Toisin kuin jutussa ensin kerrottiin, piispojen äänestys järjestettiin sen jälkeen, kun raporttiluonnoksen homoseksuaaleja koskevaa kohtaa oli muutettu.

.
.