Venäjä: Sukellusveneitä ei pulassa

Venäjän puolustusministeriön mukaan kaikki venäläisalukset ovat hoitaneet tehtäviään suunnitelmien mukaisesti.

Ulkomaat
Kolme sukellusvenettä laiturissa satamassa.
Venäläisiä sukellusveneitä laiturissa Sevastopolin satamassa 26. maaliskuuta 2014.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäläisillä sotilasaluksilla ei ole ollut minkäänlaisia hätätilanteita, kommentoi Venäjän puolustusministeriö tänään sunnuntaina.

– Venäläiset sukellusveneet, kuten muutkin alukset, ovat suorittaneet tehtäviään maailman merillä suunnitelmien mukaisesti, ministeriön tiedottaja kuvailee Itar-Tassin mukaan.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin mukaan Ruotsin puolustusvoimat etsisivät vahingoittunutta sukellusvenettä Tukholman saaristosta. Ruotsin puolustusvoimat ei ole kiistänyt eikä vahvistanut väitettä.

Armeija ei ole kommentoinut myöskään väitteitä siitä, että mahdollisella sukellusveneellä olisi jokin yhteys öljytankkeriin, joka on ollut kansainvälisellä merialueella Ruotsin aluevesien liepeillä. Kylmän sodan aikana minisukellusveneitä kuljetettiin piilotettuina esimerkiksi kauppa-aluksiin.

Svenska Dagbladet kertoo, että tankkeri on ollut lähes paikoillaan keskiviikosta lähtien, mutta lähti sunnuntaina liikkeelle kohti Gotska Sandönia. Liberian lipun alla purjehtivan venäläisomisteisen NS Concord -tankkerin määränpääksi on ilmoitettu Tanskan salmet.

Svenska Dagbladetin haastattelema Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Thomas Ries huomauttaa, että tapaus muistuttaa kylmän sodan aikoja, jos lehden tiedot pitävät paikkansa. Ries arvioi, että jos kyseessä on paljon puhuttu minisukellusvene, se on voinut olla levittämässä saaristoon miinoja tai tiedustelulaitteita.

Yksi vaihtoehto hänen mukaansa on, että saaristossa on ollut jotakin kylmän sodan aikaista laitteistoa, joka on kaivannut päivitystä.

Lähteet: Itar-Tass