Britanniassa aiotaan tiukentaa tuomioita nettitrollauksesta – "kansallista elämää myrkyttäviä pelkureita"

Oikeusministeri Chris Grayling ehdottaa enimmäistuomion nelinkertaistamista kahteen vuoteen vankeutta.

Ulkomaat
Tietoliikennejohtoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Britannian oikeusministeri Chris Grayling ehdottaa internetissä tapahtuvasta trollauksesta langetettavien tuomioiden tiukentamista, kertovat brittiläiset tiedotusvälineet.

Lakiehdotuksen mukaan trollauksesta voitaisiin jatkossa langettaa jopa kahden vuoden vankeustuomio, kun nyt enimmäistuomio on puoli vuotta.

The Daily Mail -lehden haastattelussa Grayling kuvaa trolleja pelkureiksi, jotka myrkyttävät kansallista elämää. Hänen mukaansa kukaan ei sallisi tällaista myrkyllisyyttä henkilökohtaisesti, joten sillä ei tulisi olla sijaa myöskään sosiaalisessa mediassa.

Britanniassa on viime päivinä noussut julkisuuteen muun muassa tv-juontajan ja mallin Chloe Madeleyn joutuminen internetissä häirinnän kohteeksi.

Kertoessaan aikeista kiristää lainsäädäntöä Grayling sanoi Madeleyn tapauksen osoittavan, että ihmisiä solvataan internetissä mitä julmimmalla ja halventavimmalla tavalla.

- Tällä lailla taistellaan julmuutta vastaan. [...] Meidän täytyy lähettää selkeä viesti: Jos trollaat, sinua uhkaa kahden vuoden vankeustuomio, ministeri totesi.

Madeley on jo kiittänyt hallituksen suunnitelmaa uudistaa kymmenen vuotta vanhaa lainsäädäntöä. Hänen mukaansa fyysisten uhkausten ei pitäisi kuulua sananvapauden piiriin. Ne pitäisi nähdä onlineterrorismina ja niiden pitäisi olla laittomia, hän sanoo.

Aiemmin tässä kuussa Grayling ilmoitti, että rikolliseksi tehdään myös niin kutsuttu internetin "kostoporno" eli seksikuvien levittäminen entisestä kumppanista.

Trolli on internet-slangisana, jolla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä ja aiheuttaa ristiriitoja.