1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Merietsintöjen tahti kiihtyy Ruotsissa – alukset haravoivat rantaviivaa

Etsintäalue on Aftonbladetin valokuvaajan mukaan ennallaan, mutta Tukholman saaristoa tutkitaan nyt entistäkin intensiivisemmin. Ruotsalaismedia kertoo, että poliisi ja armeija etsisivät mustiin pukeutunutta miestä, joka on kuvattu kahlaamassa saaristossa.

Ruotsin laivaston aluksia tukimassa saaristoa sunnuntaina. Kuva: Marko Säävälä / AFP / TT / Lehtikuva

Ruotsalaisen tiedotusvälineiden mukaan Ruotsin puolustusvoimien merietsintöjen tahti on entisestään kiihtynyt Tukolman saaristossa.

Laivaston alukset muun muassa haravoivat järjestelmällisesti rantaviivaa Harön ja Runmarön ympäristössä, kertoo Aftonbladet-lehden valokuvaaja Urban Andersson. Lisäksi merivoimat kuuntelee kaikuluotaimella merenpohjaa.

Etsintäalue on Anderssonin mukaan suunnilleen sama kuin aiemmin.

Ruotsalaismedia kertoo myös, että armeijan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu Must sekä turvallisuuspoliisi Säpo etsisivät mustiin pukeutunutta miestä, joka oli nähty kahlaamassa Sandönin ulkopuolella Tukholman saaristossa.

Muun muassa Dagens Nyheter -lehti kertoo, että yksityishenkilöt olivat ilmoittaneet viranomaisille reppu selässä liikkuneesta miehestä. Ihmiset ottivat hänestä myös kuvia ja julkaisivat niitä sosiaalisessa mediassa, mutta kuvat poistettiin myöhemmin.

Lehden lähteiden mukaan viranomaiset ottavat tiedon hyvin vakavasti. Puolustusvoimat ja Säpo eivät kuitenkaan kommentoi tietoja julkisuudessa.

Expressen-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan puolustusministeri Peter Hultqvist on kertonut etsintöjen edistymisestä muulle hallitukselle. Kaksi ministeriä vahvisti tiedon lehdelle.

Venäläisen öljytankkerin liikkeet kummastuttavat

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin tietojen mukaan puolustusvoimat etsisi vahingoittunutta sukellusvenettä. Armeija ei ole kommentoinut väitettä eikä myöskään väitettä siitä, että sukellusveneellä olisi jokin yhteys öljytankkeriin, joka on ollut kansainvälisellä  merialueella Ruotsin aluevesien liepeillä. Kylmän sodan aikana minisukellusveneitä kuljetettiin piilotettuina esimerkiksi kauppa-aluksiin.

Tankkeri on ollut lähes paikoillaan keskiviikosta lähtien, mutta lähti sunnuntaina liikkeelle kohti koillista. Liberian lipun alla purjehtivan venäläisomisteisen NS Concord -tankkerin määränpääksi on ilmoitettu Tanskan salmet.

NS Concordin omistaja on Novoship, joka siirtyi kuutisen vuotta sitten Venäjän valtion omistaman Sovcomflotin omistukseen, ruotsalaismedia kertoo. Dagens Nyheterin mukaan Sovcomflotin toimitusjohtaja Sergej Frank oli liikenneministerinä presidentti Vladimir Putinin ensimmäisessä hallituksessa. Frankin poika on naimisissa Putinin ystävän kanssa, lehti sanoo.

Ruotsalaismedian haastattelemat asiantuntijat pitävät mahdollisena, että mikäli saaristossa tehdyssä havainnossa on kyse vahingoittuneesta sukellusveneestä, miehistö on voinut jo mennä maihin saarilla. Sieltä he voisivat lähteä eteenpäin monella ajateltavissa olevalla tavalla, esimerkiksi moottorivene voisi hakea heidät, sanoo tiedusteluasiantuntija Joakim von Braun Dagens Nyheter -lehdelle.

Turvallisuusasiantuntija Joakim von Braun sanoo Aftonbladetille, että vierasta vedenalaista toimintaa on havaittu aiemminkin neljän viime vuoden aikana, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun puolustusvoimat kertoo avoimesti asiasta. Braun uskoo, että mahdollisessa venäläisten toiminnassa Ruotsin vesillä olisi kyse tiedustelusta, ei provokaatiosta.

Venäjä ilmoitti lauantaina, ettei sen sukellusveneillä ole ollut minkäänlaisia hätätilanteita, vaan ne ovat suorittaneet tehtäviään maailman merillä suunnitelmien mukaisesti.