1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläinen erikoisalus matkalla kohti Ruotsia?

Professor Logatšev -alus on rakennettu vedenalaiseen tutkimukseen ja merenpohjan kartoittamiseen. Norjalaislehti Dagbladet toteaa, että toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö aluksen matka jollain tavoin Ruotsin puolustusvoimien Tukholman saaristossa käynnistämiin etsintöihin.

Ulkomaat
Ruotsalainen korvetti HMS Visby osallistui etsintöihin Tukholman saaristossa sunnuntaina.
Ruotsalainen korvetti HMS Visby osallistui etsintöihin Tukholman saaristossa sunnuntaina.Marko Säävälä / EPA

Ruotsissa on syntynyt kohu tiedoista, jonka mukaan toinenkin venäläisalus on lähestymässä Ruotsin vesiä.

Norjalaisen Dagbladet-lehden ja ruotsalaismedian mukaan venäläinen tutkimusalus Professor Logatšev lähti lauantai-iltana Pietarista ja etenee kohti Ruotsia. Alus oli iltapäivällä kansainvälisellä vesialueella ja oli ohittanut Hankoniemen, ilmenee laivaliikennettä seuraavalta marinetraffic.com (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta.

Marinetrafficista ilmenee myös, että aluksen määräsatamaksi on ilmoitettu Las Palmas Kanariansaarilla.

Tutkimusalus on rakennettu vedenalaiseen tutkimukseen ja merenpohjan kartoittamiseen. Toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö aluksen matka jollain tavoin Tukholman saaristossa käynnissä oleviin merietsintöihin, Dagbladet toteaa.

SVT:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan tutkimusaluksella on esimerkiksi oma kauko-ohjattava minisukellusvene.

Dagbladet-lehden ja ruotsalaisen Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan venäläisen tutkimusaluksen perässä on kulkenut ainakin kaksi Hollannin laivaston alusta, jotka ovat seuranneet samaa reittiä. Marinetraffic-sivulta ilmenee, että esimerkiksi hollantilainen sota-alus Evertsen on ollut Professor Logatševin perässä. Evertsenin määränpäätä ei ole ilmoitettu.

Lehden mukaan Professor Logatšev lähti Pietarista suunnilleen samoihin aikoihin, kun Ruotsin lähistöllä kansainvälisillä vesillä keskiviikosta asti ollut venäläinen öljytankkeri NS Concord lähti liikkeelle. Tankkerin kerrotaan olleen lähes paikallaan keskiviikosta asti, ja ruotsalaisissa tiedotusvälineissä on spekuloitu, että sillä saattaisi olla yhteyttä Ruotsissa havaittuun vieraaseen vedenalaiseen toimintaan.

Kylmän sodan aikana minisukellusveneitä kuljetettiin piilotettuina esimerkiksi kauppa-aluksiin.

Ruotsin armeija ei ole kommentoinut ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin tietoa, jonka mukaan se etsisi Tukholman lähistöltä vahingoittunutta sukellusvenettä eikä myös arveluja öljytankkerin mahdollisesta yhteydestä asiaan.

Marinetrafficin mukaan NS Concord oli iltapäivällä Itämerellä noin puolessa välissä Ruotsia ja Viron Saarenmaata. Alus on muuttanut kurssia useita kertoja, kertoo uutistoimisto TT Ruotsin television mukaan.