Rikoksentekijä joutunee tulevaisuudessa maksamaan uhrien tukemiseen 40 tai 80 euroa

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg sanoo, että Suomessa rikosten uhrien tukipalvelut eivät ole yhtä korkealla tasolla kuin monessa muussa EU-maassa.

Aamu-tv
Leena-Kaisa Åberg
Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg aamu-tv:ssä.

Rikoksentekijöille kaavaillaan maksua, jonka tarkoitus olisi rahoittaa rikosten uhrien tukipalveluita. Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtajan Leena-Kaisa Åbergin mukaan niin sanotun rikosuhrimaksun suuruus olisi 40 tai 80 euroa.

Maksua kerättäisiin henkilöiltä, jotka ovat saaneet tuomioita, joista voi saada vankeutta. Åbergin mukaan on arvioitu, että yli puolet rikosuhrimaksuista kertyisi tieliikennerikoksista.

– Jos on rikesakkotyyppinen tieliikennerikkomus, pieni ylinopeus, niin siitä ei todellakaan rikosuhrimaksua tule, vaan kysymys on nimenomaan liikenneturvallisuuden vaarantaminen -rikosnimikkeestä. Silloin kysymys on jo aika merkittävistä ylinopeuksista, Åberg selitti Ylen aamu-tv:ssä.

Åbergin mukaan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta maksu olisi 40 euroa. Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta pitäisi pulittaa 80 euroa.

Arvioiden mukaan rikosuhrimaksun maksaisi vuosittain noin 150 000 ihmistä.

– Oikeusministeriö, joka tätä lakiesitystä on valmistellut, on arvellut, että viitisen miljoonaa euroa kertyisi jaettavaa sen jälkeen, kun hallinnolliset kulut on otettu pois, Åberg sanoo.

Laskelmat perustuvat Åbergin mukaan arvioon, että noin 70 prosenttia rikoksen tekijöistä todella maksaisi maksun.

Åbergin mukaan rikosten uhrien tukipalvelut eivät Suomessa ole yhtä korkealla tasolla kuin monessa muussa EU-maassa. Ensi vuonna voimaantuleva EU-direktiivi edellyttää, että jäsenvaltioissa on järjestetty palvelut rikosten uhreille.

Oikeusministeriössä valmisteltu rikosuhrimaksun mahdollistavaa lakiesitys vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän. Åbergin mukaan esityksellä on takanaan vahva poliittinen tuki ja maksu on tarkoitus saada voimaan vuoden 2016 alussa.