Istumalakko haastaa ihmiset seisomaan

Pitkäkestoinen istuminen on vaarallista kaikenikäisille. Erityisesti lasten ja nuorten liikuttamiseen erikoistunut Lasten Liikunnan Tuki ry onkin heittänyt haastepallon seisomisen puolesta. Yhdistys toivoo, että istumalakkohaaste innostaa eri-ikäiset ihmiset seisomaan enemmän kuin istumaan – edes haasteviikon ajan.

terveys
Anne Niskanen / Yle
Ihmisiä seisoo radion studiopöydän ympärillä.

Hämeenlinnan kaupungin kaikki työntekijät on haastettu viikon mittaiseen istumalakkoon. Lakon tarkoituksena on kiinnittää huomiota työasentoihin ja istumatyön haittoihin.

Haasteen takana on Lasten Liikunnan Tuki ry. Kaupungin työntekijöiden lisäksi haasteen ovat saaneet myös kaikki Hämeenlinnan seutukunnan yritykset ja järjestöt. Istumalakossa on myös muutama hämeenlinnalaiskoulu.

Lasten Liikunnan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Juha Liedes muistuttaa, että yhtäjaksoista istumista tulisi välttää.

– Mahdollisimman usein ylös, ja aina välillä voisi ehkä tehdä pari kyykkyä tai jotain muuta liikettä, että saa verenkierron toimimaan taas, Liedes neuvoo. Kyllä se olo siitä vaan kummasti paranee.

Pidä palaverit ulkosalla kävellen

Juha Liedeksen mukaan haasteviikon tavoitteena on myös se, että palaverit ja asiakastapaamiset pidetään joko seisten tai kävelykokouksina.

– Liiallinen istuminen on vaarallista aikuisten lisäksi myös lapsille.

Monien tuki- ja liikuntaelinvaivojen takana on yksi yhteinen tekijä: pitkäkestoinen istuminen.

Hämeenlinnassa järjestetään maanantaina puolelta päivin myös ihmisiä liikuttavia ja piristäviä letkajenkka-tapahtumia. Eri puolilla kaupunkia muun muassa torilla järjestettävään letkajenkkaan toivotaan mahdollisimman paljon osallistujia, myös istumalakkolaisia.