Valtuustoryhmästä toukokuussa erotettu uusista käänteistä: "Luurangot pois kaapista"

Toukokuussa kokoomuksen valtuustoryhmästä Kajaanissa erotettu Elina Kurikka ajaa Kajaaniin uuden kokoomusryhmän perustamista. Nykyisen ryhmän puheenjohtaja on tapahtumista ihmeissään.

politiikka
Kuvakaappaus Elina Kurikan Facebook-sivusta.
Elina Kurikan julkinen Facebook-sivu.

Toukokuinen Elina Kurikan erottamiskohu on saanut jatkoa Pasi Savolaisen erotessa Kajaanin Kokoomuksen puheenjohtajan paikalta paitsi henkilökohtaisten syiden, myös Kurikan erottamisen vuoksi. Savolainen pahoittelee lauantaisessa tiedotteessaan Kurikan erottamiseen johtanutta prosessia, ja sanoo, ettei erottamiselle ollut perusteita.

Kokoomuksen valtuustoryhmä erotti Kurikan ryhmästä toukokuussa yksimielisellä päätöksellä luottamuspulan vuoksi.

Nykyään sitoutumattomien valtuustoryhmään kuuluva Elina Kurikka väittää, että Savolainen ei ole ainoa kokoomusvaltuutettu, joka ei Kurikan toukokuista erottamista kannattanut.

– Olen huojentunut. Pasi Savolainen on ensimmäinen, joka on toiminut suoraselkäisesti ja uskaltanut vastustaa kokoomuksen valtuustoryhmän kovaa ryhmäkuria ja -painetta. Se oli poliittinen ajojahti, Kurikka sanoo.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Toivo Sistonen painottaa, että Pasi Savolaisen Kajaanin Kokoomuksen puheenjohtajan paikalta eroamiseen liittyivät myös henkilökohtaiset syyt. Sistonen ei itse ole saanut suoraa ilmoitusta Savolaiselta valtuustotyön jättämisestä loppuvuoden ajaksi.

– Sitä pidän huonona, ettei valtuustotyön keskeyttämisestä ole tullut ryhmän puheenjohtajalle suoraan ilmoitusta. Pari viikkoa olen saanut tiedoksi sähköpostiviestejä, joissa asialla on uhiteltu. Savolainen on edelleen kokoomuksen valtuustoryhmän täysivaltainen jäsen, ja myös ympäristöteknisen lautakunnan jäsen, että en tiedä mitä lautakuntatyöskentelyn osalta on odotettavissa.

– Savolainen on perustellut puheenjohtajan paikalta eroamistaan yksityiselämään liittyvillä asioilla ja tähän on nyt sotkettu tämä poliittinen tilanne. Itse ajattelen sillä tavalla, että näin ei pitäisi menetellä ja olin yllättynyt Savolaisen ratkaisusta. Tiedän syitä, mutta en halua kommentoida niitä, Sistonen sanoo.

Kurikka ajaa uutta kokoomuksen valtuustoryhmää Kajaaniin

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Toivo Sistonen ihmettelee Savolaisen mielenmuutosta Kurikan erottamisasiassa.

Jos saamme tarpeeksi ihmisiä rekrytoitua, niin perustamme oman kokoomuksen valtuustoryhmän Kajaaniin – se asia on agendalla.

Elina Kurikka

– Pasi Savolainen oli keväällä päätöksenteon aikaan ryhmän kanssa täysin yhtä mieltä kaikista päätöksistä, oli jopa ajamassa tätä erottamista. Mitä sitten on muutaman viikon tai kuukauden aikana tapahtunut, ja mikä on muuttanut hänen mielipidettään tavallaan mustasta valkoiseksi.

Elina Kurikka kirjoitti sunnuntaina Facebook-profiilissaan (siirryt toiseen palveluun), että kokoomuksen puoluekuri on tullu tiensä päähän. Sistosen mukaan mitään puoluekuria ei ole.

– Meillä saa olla eri mieltä. Väite ehdottomasta puoluekurista ei pidä paikkaansa. Mutta kun tietyistä asioista tehdään päätös, niin ollaan sitten sitä mieltä, Sistonen sanoo.

Kurikka toivoo, että muutosta ryhmäkuriin ja -paineeseen liittyen on tapahtumassa, eikä hänen toukokuinen erottaminenkaan ole vielä loppuun asti käsitelty.

– Valtuustoryhmässä on muitakin henkilöitä, jotka eivät välttämättä ole samaa mieltä erottamisesta. He ovat vielä todennäköisesti jonkinlaisessa kaapissa. Toivottavasti sieltä joku muukin Pasi Savolaisen lisäksi uskaltaa tulla ulos. Luurangot kaapista pois.

– Ei se niin toimi, että muutama henkilö päättää puolueen sisällä, mitä kannatetaan ja mitä ei. Jos saamme tarpeeksi ihmisiä rekrytoitua, niin perustamme oman kokoomuksen valtuustoryhmän Kajaaniin – se asia on agendalla, Kurikka sanoo.