Artwave onnistui nostamaan ensimmäiset surffarit aalloille

Aalto-yliopiston Artwave keinoaalto -hanke on päässyt kuluneen viikon aikana siihen vaiheeseen, että kylmää pelkäämättömät surffarit on saatu ylös ja aallolle. Työsarkaa surffarin paratiisin ovien avaamiseksi on kuitenkin vielä edessä.

Kotimaa
Ensimmäiset surffarit Kalasataman keinoaallolla.
Artwave

Vielä kuukausi sitten ei Kalasatamassa ollut nähtävillä juuri mitään muuta kuin siipilaite, jonka teoriassa piti tuottaa surffattavia aaltoja ja tekijöiden vahva usko omaan hankkeeseen. Viime viikon aikana Artwaven projekti on edennyt aimo harppauksen eteenpäin ja urbaanin surffin rantautuminen Suomeen näyttää todellisemmalta kuin koskaan.

– Olemme päässeet prototyypin käytössä siihen vaiheeseen, että ensimmäiset lainelautailijat on saatu aallolle ja on ollut historiallisia hetkiä että Kalasataman satama-altaassa, voimalaitoksen vieressä surffarit surffaa. Parhaimmillaan vedessä on ollut jopa viisi surffaria ja onnistuimme saamaan myös kaksi surffaria samaan aikaan aallolle. Itse koemme, että nyt olemme pystyneet näyttämään todella isoa tulosta näillä onnistuneilla vedoilla, kertoo projektin koordinaattori Atso Andersen.

Niin hassulta kuin se saattaa kuulostaakin, seuraava vaihe keinoaallon elämänkaaressa on prototyypin hajottaminen. Andersenin mukaan tämä on normaali toimenpide prototyyppien kehittelyssä. Tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon tietoa laitteesta.

– On erittäin tärkeää kerätä paljon kokemuksia ja pyrimme vielä tänä syksynä käyttämään laitetta mahdollisimman paljon. Prototyypin ajaminen äärirajoilleen antaa meille paljon tietoa ja saamme selville parhaimmat ja toimivimmat säädot, Andersen kertoo.

Jatko Kalasatamassa näyttää lupaavalta

Kalasataman konttiaukion reunalla hääräävä Artwave on tällä hetkellä tontilla väliaikaisena käyttäjänä. Nyt kuitenkin kiinteistövirasto on liikuntaviraston rohkaisusta näyttänyt ainakin osittaista vihreää valoa sille, että toiminta saisi alueella jatkua myös ensi keväänä. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että seuraavassa vaiheessa kohti surffarin paratiisia, mukaan otetaan erilaiset surffikulttuuria tukevat palvelut.

– Jatkossakin olisimme tontilla väliaikaisena käyttäjänä, eli ehtona on, että esimerkiksi köydet kootaan vedestä pois yön ajaksi ja konttihan on siirrettävissä. Mitään kiinteää emme ole tontille rakentamassa. Myöskin huomioon otetaan mahdolliset häiriöt, eli näitä ohjeita noudatamme ja tontin käyttö saattaa mahdollistua ensi keväälle, Andersen summaa.

Liikuntaan liittyvien prototyyppien kehittelyssä eteen tulee paljon turvallisuuteen liittyviä seikkoja, jotka vaativat erityisen tarkkaa huomioimista. Artwaven kohdalla kysymyksiä herättäneet turvallisuustekijät on saatu ratkaistua heti alkutekijöihinsä.

– Ne turvallisuusuhat, mitä me mietimme, eivät ole enää sellaisia jotka käytännössä enää näyttäytyisivät laitteen käytössä. Suurin asia mitä pohdimme, oli se että siivekkeet kulkevat turvallisen syvällä vedessä. Tämä asia kuitenkin ratkesi aivan loistavasti. Kun olemme saaneet näihin asioihin asianmukaiset varmistukset, pystymme etenemään keinoaaltojen tekemiseen yleisölle, Andersen riemuitsee.

Kiinnostusta projektia kohtaan ulkomaita myöten

Keinoaallon luominen satama-altaaseen on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten. Andersenin mukaan ihmettelyjä siitä, mitä täällä Suomessa oikein puuhataan, on tullut jo useita.

– Hämmästyin suuresti siitä mielenkiinnosta, jota tämä meidän projekti on muualla maailmassa saanut aikaan. Ei olisi voinut alussa uskoa minkälaisesta erityisestä teknologiasta tässä aaltohommassa oli kyse.

Mikäli Artwaven tekijöiden unelmat toteutuisivat ilman mutkia, ensi keväänä Kalasatamasta löytyisi lainelautailun elämäntapaa toteuttava keidas. Andersenin haaveissa siintävät niin auringon paiste, rento hengailu kuin surffivuokraamokin.

– Se on todella iso juttu, jos me saadaan se koko konsepti onnistumaan. Sieltä löytyisi kaikki surffispotille ominaiset palvelut ja tietenkin tärkeimpänä aalto. Ja itse uskon, että jo nyt me olemme onnistuneet muuttamaan urbaania kulttuuria, joka siinä ympärillä tapahtuu, Andersen tuumaa.