1. yle.fi
  2. Uutiset

Tammi ei paljoa vaadi – terho itää vaikka kasvimaalla

Tammi on arvostettu jalopuu, joka ei ole kovin vaatelias kasvupaikkansa suhteen. Oman arvopuun voi laittaa kasvamaan heti, vaikka tyhjäkäytölle jääneeseen kasvimaahan.

luonto
Kourallinen tammenterhoja.
Tammen tie terhosta puuksi on nopea, jos olosuhteet ovat kohdillaan.Paula Koskinen / Yle

Monella pihalla kasvimaa alkaa näinä päivinä näyttää vähän surulliselta. Kasvimaan voi kuitenkin valjastaa hyötykäyttöön talvenkin ajaksi monella tavalla.

Ylipuutarhuri emeritus Arno Kasvi patistaa ihmisiä istuttamaan kasvimaille esimerkiksi tammia.

Tammien juurilla makaa nyt erittäin runsaita määriä mehukkaita terhoja.

– Itämiskelpoisimmat voi erotella vesiastiassa. Mätämunat nousevat pintaan ja hyvät, painavat pysyvät upoksissa, Kasvi sanoo.

Kaksi tapaa päästä alkuun

Tammenterho lykätään sellaisenaan suoraan multaan, noin viiden senttimetrin syvyyteen. Kasvi lupailee nopeaa kasvuvauhtia.

Itämiskelpoisimmat voi erotella vesiastiassa. Mätämunat nousevat pintaan ja hyvät, painavat pysyvät upoksissa.

Arno Kasvi

– Kasvuvauhti on nopea, katsos vaikka! hän huikkaa ja näyttää vuoden vanhojen terhojen tuotoksia. Taimi on saanut pituutta vuodessa reilusti yli 20 senttimetriä.

Ellei kasvimaata ole, mutta jalopuun kasvattaminen houkuttelee, niin terhot kannattaa pistää turpeen ja hiekan sekoitusta sisältävään astiaan ja viedä viileään paikkaan talveksi.

– Maalis-huhtikuussa siellä on tapahtunut jo ihmeitä. Sieltä ne nostetaan sitten todella hellin käsin ja pistetään mullan päälle, juuria varoen, ruukkuihin. Jo seuraavana keväänä kasvattajalla on sitten vaikka kymmenittäin komeiden puiden alkuja.

Kuulostaa helpolta, mutta mikä on mennyt pieleen, jos tammen kasvattamista on kokeillut ennenkin, mutta ilman tulosta?

– Silloin se on päässyt varmasti kuivumaan. Ja on pidettävä mielessä, että erityisesti peurat pitävät tammista paljon ja syövät pienet taimet hetkessä. Niitä on siis alussa suojeltava.

Tammenterhoja himoavat paitsi oravat ja närhet, niin myös heinäsorsat.

– Ne syövät niitä niin, etteivät liikkeelle meinaa päästä! Kasvi nauraa.

Jalopuusta on iloa monelle.

Lue seuraavaksi