1. yle.fi
  2. Uutiset

Edistyksellisen venäläisen pienoissukellusveneen epäillään liikkuvan Ruotsin rannikolla

Turvallisuuskonsultti ei usko, että kyseessä olisi Venäjän provokaatio. Noin kymmenen sukeltajan Triton-NN -pienoissukellusvene on erittäin kehittynyt.

Ulkomaat
Kuvakaappaus SVT:n sivuilta.
Kuvakaappaus SVT:n sivuilta.Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin rannikolla käynnissä olevan etsintäoperaation kohteena arvellaan olevan venäläinen pienoissukellusvene Triton-NN. Ruotsalaisen turvallisuuskonsultin Joakim von Braunin mukaan Venäjä on vuosien ajan kehittänyt nopeaa ja pitkiin matkoihin kykenevää pienoissukellusvenettä, jota käyttävät Spetsnaz-erikoisjoukot.

Von Braun kertoo ruotsalaismedioille, että Venäjä on kehittänyt minisukellusvenettä 1980-luvulta lähtien. Viime vuosina kehitystyöhön on käytetty entistä enemmän voimavaroja. Samalla Venäjän sukellusvenetoiminta Ruotsin alueella on lisääntynyt huomattavasti, sanoo von Braun.

Venäjän armeijan erikoisjoukosta kirjan kirjoittanut von Braun kuvailee Triton-NN:ää erittäin kehittyneeksi pienoissukellusveneeksi, joka liikkuu veden pinnalla jopa 40 solmun vauhdilla. Sen kyytiin mahtuu noin kymmenen sukeltajaa. Triton-NN voidaan aseistaa torpedoilla.

Von Braun arvelee, että Triton-NN on tiedustelutehtävissä. Hän ei usko, että kyseessä on Venäjän provokaatio.

Von Braun uskoo, että pienoissukellusveneen miehistö on saanut käskyn tuhota alus, jos poistuminen Ruotsin alueelta ei onnistu.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi