"Vähintään 600 vatsalihasliikettä joka aamu" – kahdeksankymppinen talonmies pitää pään ja kropan kunnossa

Vaasalainen Aarne Kuusisto pyörittää omaa kiinteistönhuoltoyritystään vielä 81-vuotiaana. Hänen mielestään eläkeikää ei pitäisi kenenkään määrätä, vaan sen määrittelee ihmisen itsensä vointi. Kuusisto aloittaa jokaisen aamunsa jumpalla ja itsesuggestiolla.

ilmiöt
Aarne Kuusisto työnsä ääressä.
Aarne Kuusisto haravoimassa lehtiä.Tuomo Rintamaa / Yle

Vaasalainen 81-vuotias talonmies Aarne Kuusisto pyörittää omaa kiinteistönhuoltoyritystään, vaikka virallinen eläkeikä on jo roimasti ylitetty. Kuusiston huollettavana on Vaasassa 340 huoneistoa, ja mies sanoo hyytyvänsä vasta, jos yli neljään paikkaan pitäisi olla menossa yhtäaikaa.

– Jos kolmeen tai neljään paikkaan pitää olla menossa samaan aikaan niin ei siinä vielä mitään, mutta jos siitä tulee vielä enemmän, niin kyllä rupiaa tuntumaan, jotta jokainen vetää hihasta. Kyllä se siitä sitten aina rauhoittuu, naurahtaa Aarne Kuusisto hoitamansa taloyhtiön pihamaalla harava kädessään.

Eläkeikää nostettiin hiljattain 65 vuoteen, mutta pitkän työuran tehneen Kuusiston mielestä eläkkeelle jääminen riippuu ihmisestä.

– Toki joitakin rajoja voi olla, mutta ei sitä eläkeikää voi kukaan määrätä. Olen sitä mieltä, jotta jokainen elää, menee ja on oman vointinsa mukaan, mutta mikään ei tule omallakaan kohdalla ilmaiseksi, Kuusisto miettii.

600 vatsalihasliikettä ja itsesuggestiota

Ilmaiseksi saamisella Aarne Kuusisto viittaa siihen, että jotkut tuntuvat kuvittelevan hänen olevan hyvässä työkunnossa ilman sen suurempia ponnisteluja.

– Ei se niin mene missään tapauksessa, vaan itsestään pitää huolehtia ja lihakset tulee olla teräkunnossa. Ei saa olla niin sanotusti heti valmis ja sillä asenteella että ei tässä nyt enää mitään, sitten mennään taas lääkäriin. Pitää olla omaa tahtoa, Kuusisto painottaa.

Talonmiehen aamu alkaa aina kuntoilemalla, ja moni nuorempikin voi jäädä Kuusiston tahdissa kakkoseksi.

Se kun iskostuu kalloon, sitä voi pakostikin hyvin, kun ei muita ajatuksia ole.

Aarne Kuusisto

– Joka aamu alkaa vähintään 600 vatsalihasliikkeellä. Myös henkinen puoli pitää olla kunnossa, ja itse olen esimerkiksi harrastanut jo 50 vuotta itsesuggestiota. Samalla kun jumppaan, sanon itselleni ainakin 50 kertaa että "minä voin joka suhteessa hyvin ja uskon sen", ja se kun iskostuu kalloon, sitä voi pakostikin hyvin, kun ei muita ajatuksia ole, hymyilee Kuusisto.

Kuusisto ei arvostele muiden tapaa elää

Aarne Kuusiston elämänasenne tuntuu olevan ennen kaikkea positiivinen.

– Moni on sanonut, että edelliset talkkarit juoksivat pihamaalla kakaroiden perässä luudan kanssa. Minä annan niitten touhuta rauhassa, ja jos tekevät jotain vilppiä, niin minä menen ja korjaan sen myöhemmin pois. Sitten seuraavalla kerralla olen taas että "terve terve", ja keskustellaan asioista ja puhutaan myönteisesti, eikä laiteta heti kieltolappuja joka paikkaan, Kuusisto pohtii.

Kuusisto ei halua myöskään alkaa saarnaamaan nuoremmille siitä, miten elämää pitäisi elää tai eläkeikään suhtautua.

– Se on minulle vaikeaa. En halua koskaan olla semmoisissakaan porukoissa, joissa päivitellään kuinka se ja se on mennyt huonoon kuntoon tai muuta vastaavaa. Minä voin puhua vain siitä miten itse touhuan, Kuusisto miettii.

Iltaisin sosiaalisessa mediassa

Itsesuggestion ja kuntoilun lisäksi Kuusisto pitää itsensä virkeänä muillakin keinoin.

– Pitää olla kiinnostunut kaikesta. Minäkin olen esimerkiksi skypessä ja juttelen vaikkapa kanadalaisten kanssa, hän hymyilee.

Sosiaalinen media ei ole muutenkaan miehelle tuntematon käsite.

– Tässä kun on päivisin jo kontaktia paljon ihmisiin, haluaa olla kotona rauhassa ja vaikkapa katsella televisiota. Tai olla facebookissa, hän naurahtaa.