"Tarkennus on päin peetä, ja sitten sanotaan, että tämä on taidetta"

Vuoden luontokuvaksi valittu maalauksellinen otos lentävistä lokeista herättää kritiikkiä kuvaajien keskuudessa. Kainuulaisen luontokuvaajan mukaan kuvakilpailujen tuomaristot Suomessa ja maailmalla etsivät nyt jotain erilaista, ja "melkein mikä tahansa poikkeava kelpaa".

Kotkalaisen Matti Pukin maalauksellinen "Lokkien taidelento" on Vuoden Luontokuva 2014. Valinta julkistettiin Vuoden Luontokuva -festivaalissa Helsingin Kulttuuritalolla 18. lokakuuta. Kuva: Matti Pukki / Handout / Lehtikuva

Vuoden luontokuvaksi on valittu kotkalaisen Matti Pukin Lokkien taidelento. Kuvan valinta on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa keskustelua kuvausharrastajien keskuudessa.

– Ainahan väärä kuva tai henkilö voittaa. Juuri koskaan ei ole yksimielisyyttä, toteaa suorasukaisesti kainuulainen kuvauskojuyrittäjä ja luontokuvaaja Lassi Rautiainen.

– Mutta täytyy sanoa, että tämän valinnan yhteydessä muistelin omaa kuvaani vuodelta 2007. Että jos tarjoaa kilpailuun näitä deletoitavaksi aiottuja, epätarkkoja otoksia, niin ne ovatkin tuomaristolle jotain niin erikoisia, että sellaisella kuvalla voi sitten tärpätä.

Kuhmolainen Lassi Rautiainen voitti Vuoden luontokuva -palkinnon vuonna 2007 öisellä otosella karhua kiusaavista susista. Kuva: Lassi Rautiainen

Rautiainen voitti Vuoden luontokuva -palkinnon vuonna 2007. Öinen otos karhua kiusaavasta susijoukosta on sekin epätarkka. Rautiaisen mukaan epätarkkuus, "taiteellisuus" on päivän sana kuvamaailmassa.

– Suomen linjavalinta on noudatellut kansainvälisten isojen kuvakilpailujen linjaa. Olin keväällä Virossa sikäläisessä isossa valokuvauskilpailussa ja siellä käytiin aivan samaa keskustelua. Viikon päästä menen Saksaan, jossa paljastetaan vuoden parhaat eurooppalaiset luontokuvat. Näissä EM-kisoissakin meikäläinen saa tuijottaa pitkään muutamia kuvia ennen kuin edes tajuan, mistä on kyse.

– Vaikuttaa siltä, että kuvakilpailujen tuomaristojen on ikään kuin pakko keksiä jotain uutta – sikäli osittain ymmärränkin tuomareita. Mutta nyt on esimerkiksi tyyliä, että tarkennus on päin peetä. Kun on peura pellolla ja puu etualalla, niin tarkennus on tarkoituksella puussa eikä peurassa. Sitten sanotaan, että tämä on taidetta, Rautiainen tuhahtaa.

Luomu vs. luova kuva

Voitokkaan lokkikuvan ottanut Matti Pukki kuvasi karhukojulla aikansa kuluksi lokkeja pitkällä valotuksella liikuttaen samalla kameraa ylös ja alas. Kuva on syntynyt siis kuvaushetken tietoisena valintana, ei vahingossa. Lassi Rautiainen ei silti olisi kelpuuttanut taidekuvaa voittajaksi.

Nyt, kun maailmalla on ikään kuin nähty kaikki, niin mikään hieno ja perinteinen ei enää pärjääkään.

Lassi Rautiainen

– Käytän näistä otoksista nimeä tröst bilder eli lohdutuskuva. Mennään kuvamaan jotain ja pääkohteesta ei tulekaan mitään. Sitten kekseliäs kuvaaja ryhtyy kehittämään jotain uutta ja luovaa. Eli kyllä kuvaaja on varmaan yrittänyt saada jotain erikoista. Mutta tästä käydään koko ajan keskustelua, että millainen kuva on statukseltaan riittävän hyvä voittamaan ison kilpailun.

Rautiainen ei tyrmää kaikkia taidevalokuvia.

– Mutta missä menee hyvän maun raja? Kuvaan itsekin poikkeavia kuvia, hämärässä, pitkällä valotusajalla otettuja suttuisia kuvia. Mutta jos tarkennus pannaan tarkoituksella pieleen, niin onko se hienoa, Rautiainen kysyy.

– Nyt, kun maailmalla on ikään kuin nähty kaikki, niin mikään hieno ja perinteinen ei enää pärjääkään.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Luontokuvat ovat herättäneet kautta aikain keskustelua. Esimerkiksi kuvien erilainen lavastaminen on puhuttanut alan harrastajia ja ammattilaisia.

Vuonna 1996 Vuoden luontokuva -palkinnon voitti kuva joutsenen raadon päällä istuvasta huuhkajasta. Sähkölankoihin kuollut joutsen oli viety kuvaukselliseen paikkaan odottamaan paikalle saapuvaa petolintua. Vuoden 2009 voitokas kuukkelikuva napattiin liikuttamalla tynnyrin pohjaan rakennettua nuotiota metsässä valon kannalta edulliseen paikkaan.

Onko kotipihalla talitintistä otettu kuva luomu, jos lintu on tullut pihaan syömään siemiä lintulaudalle?

Lassi Rautiainen

– Nykyään puhutaan valokuvauksessakin luomusta, luomutuotannosta. Toiset esimerkiksi halveksivat syvästi kuvauskojuilla otettuja otoksia, missä kaikki on järjestetty valmiiksi ja eläimet houkutellaan paikalle ruokinnan avulla. Se on toisten mielestä kaupallista saastaa. Tässä valossa voi pohtia vaikkapa sitä, onko kotipihalla talitintistä otettu kuva luomu, jos lintu on tullut pihaan syömään siemiä lintulaudalle, kuvauskojuyrittäjänä pitkään toiminut Rautiainen pohtii.

Lassi Rautiainen on ollut itse mukana kehittämässä Kuusamo Nature Photossa -kilpailua, jossa on nykyään oma sarja luomukuville ja luoville kuville. 

– Kuvissa oli niin usein manipulointia tai lavastusta, niin sitten ideoitiin luomu ja luova sarja erikseen. Perinteisen, dokumentaarisen linjan rinnalla on sarja, jossa suorastaan kannustetaan leikkimään ideoilla, vaikkapa liittämään kotkalle toisen eläimen pää.

Tekniikka uudistaa koko ajan valokuvausta, kuvia ja käsitettä "luonnollisesta" kuvasta.

– Meillä on jo esimerkiksi hyönteisen tuntosarvien kerroskuvausmenetelmä. Että voi olla 120 kuvaa, jotka otetaan eri tarkennuksialla hyönteisen sarvista ja näitä syntyy todellinen jättiläismäinen lähikuva. On digitaalinen panoraama, eli maisemasta otetaan monta kuvaa ja liitetään ne automaattiohjelmalla yhteen. Yökuvaukseen tulee koko ajan tulee uusia digitaalisia jippoja. Nämä muokkaavat valokuvaa ja koko ajan näitä uusia keinoja myös hyväksytään mukaan kilpailuihin, Lassi Rautianen kertoo.