Änkytys on moninkertaisesti yleisempää miehillä kuin naisilla – näin keskustelet änkyttäjän kanssa

Keskustelukumppani voi omalla käytöksellään helpottaa puheen tuottamista. Kiusallisesta puhehäiriöstä voi päästä harjoittelulla eroon.

Kotimaa
Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill näyttää voitonmerkkiä
Winston Churchill.AP Graphics Bank

Tänään keskiviikkona vietetään kansainvälistä änkytyspäivää. Änkytys on tahdosta riippumaton puheen häiriötila, se on monelle kiusallinen vaiva, mutta siitä voi päästä eroon sisukkuudella ja harjoittelulla.

Änkytys ilmaantuu yleensä 2-7 -vuotiaana, monilla lapsilla vaiva katoaa puheen kehittyessä. Aikuisesta väestöstä änkyttää yksi prosentti. Miehillä se on 3-4 kertaa yleisempää kuin naisilla.

Teija Taskinen Suomen änkyttäjien yhdistyksestä kertoo, että häiriön puhkeamiseen voi vaikuttaa moni asia. Hän tietää esimerkiksi yhden henkilön, joka uskoo säikähtämisen laukaisseen hänen änkytyksensään. Yleensä taustalla on puheen motorisen koordinaation häiriö. Änkytys voi ilmaantua useilla eri tavoilla, esimerkiksi sanojen venytyksinä (ääääänkytys).

– Minulla esimerkiksi jäi äsken sana kiinni, se ei tullut ulos. Henkilö voi to-to-to-to-toistaa, voi hakea kädellä tai jopa koko kropalla vauhtia , naama voi mennä kummalliseen asentoon tai kieli voi olla hampaiden välissä, kertoo Taskinen.

Suomen änkyttäjien yhdistys järjestää jäsenilleen sopeutumis- ja valmennuskursseja. Taskisen mukaan hoidon varhaisella aloittamisella on saatu hyviä tuloksia. Puheterapeutin hoidon lisäksi myös vertaistuki on tärkeää.

– Änkytyksestä voi oppia kokonaankin pois. Tunnen henkilöitä, jotka ovat änkyttäneet todella paljon viisi vuotta sitten ja nyt puhuvat täysin sujuvasti. Taustalla on silloin vuosikymmeniä kestävä teknikoiden hyväksikäyttäminen, ymmärrys ja hyödyntäminen.

Kiusaaminen puheviasta voi lisätä joillakin änkytystä, pahinta on jos kiusaaminen nostaa kynnyksen puhua liian korkealle.

Näin helpotat änkyttäjän puhetta

Keskustelukumppani voi helpottaa änkyttäjän puhetta. Tässä Teija Taskisen vinkit keskusteluun.

1. Anna änkyttäjän puhua asiansa loppuun, älä arvaile, älä puhu änkyttäjän puolesta.

2 Tee puhetilanteesta rauhallinen esimerkiksi sulkemalla televisio tai radio.

3. Katso puhujaa silmiin luontevasti änkytyksestä huolimatta.

4. Vältä keskeyttämästä änkyttäjän puhetta.

5. Korosta vuorotellen puhumista, vähennät näin painetta kun pidät sekunnin parin tauon ennen omaa puheenvuoroasi.

6 Keskitä huomiosi änkyttäjän puheen sisältöön, älä siihen miltä se kuulostaa.

7. Osoita olevasi kiinnostunut kuulemaan, mitä änkyttäjällä on sanottavana