1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi-Venäjä-seuran jäsenmäärä putoamassa

Suomi-Venäjä-seura tarvitsisi 800-1000 uutta jäsentä, mutta heitä on tullut yhdistykseen tänä vuonna vain alle 600 henkilöä. Ukrainan kriisin vuoksi on eronnut vain muutamia jäseniä, sanoo yhdistyksen järjestöasioista vastaava Matti Moilanen. Pohjois- ja Itä-Suomen osastot ovat säilyttäneet jäsenmääränsä kuitenkin hyvänä, kertoo Pohjois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Matti Ukkola.

Suomi-Venäjä-seuran Pohjois-Suomen piirijärjestön toiminnanjohtaja Matti Ukkola.
Etelä- ja Länsi-Suomessa Ukrainan tapahtumat ovat heijastuneet jäsenmäärään itää ja pohjoista enemmän, sanoo Suomi-Venäjä-seuran Pohjois-Suomen piirijärjestön toiminnanjohtaja Matti Ukkola. Haastattelu ja kuva: Hanna Holopainen / Yle

Suomi-Venäjä-seuralla menee niin kuin monella muullakin vanhalla yhdistyksellä. Jäsenistön keski-ikä pyörii kuudenkympin korvilla ja nuoria on hankala saada kiinnitettyä toimintaan.

Tänä vuonna järjestöön on tullut noin 600 uutta jäsentä, kun vuosittainen vaihtuvuus on 800–1000 henkilön luokkaa, sanoo talous-, järjestö- ja henkilöstöasioista vastaava Matti Moilanen Suomi-Venäjä-seuran keskustoimistosta. Näin on käynyt seuran 70-vuotisjuhlan jäsenhankintakampanjasta huolimatta.

Ukrainan kriisi ei sen sijaan Matti Moilasen mukaan ole suoraan vaikuttanut Suomi-Venäjä-seuran jäsenmäärään kuin yksittäisten henkilöiden kohdalla.

– Keväällä tuli muutamia eroamisia, kun Krimin tilanne eskaloitui. Koen, ettei tähän liityy mitään dramatiikkaa, Moilanen sanoo.

Yksittäiset henkilöt ovat siis ilmoittaneet eroamisen syyksi Ukrainan tapahtumat. Normaalistihan jäsenmaksun maksamattomuuden syytä ei kerrota.

Myös yleinen taloudellinen tilanne vaikuttaa

Pohjois-Suomen jäsenistöön Ukrainan kriisi on vaikuttanut etelää vähemmän, arvioi Suomi-Venäjä-seuran Pohjois-Suomen piirijärjestön toiminnanjohtaja Matti Ukkola.

– Meillä ei ole vaikuttanut alentavasti. Varsinaisesti meidän nettojäsenmäärämme ei tule laskemaan tänä vuonna.

Ukkolan mukaan uusia jäseniä on saatu jo nyt noin 150. Viime vuonna Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelta tuli 154 uutta jäsentä.

– Sillä on ollut toisenlainenkin vaikutus. Sellaiset ihmiset, jotka haluavat, että jatkamme yhteistyötä  Venäjälle, maksavat jäsenmaksun. Meillä on liittynyt muutamia, jotka ovat sanoneet, että tämä työ, jota seura tekee, on yksi tärkeimpiä asioita, mitä Suomen ja Venäjän välillä tehdään. Meille on myöskin liittynyt yhteisöjäseniä.

– Tietenkin näihin asioihin vaikuttaa myös se, että taloudellinen tilanne Suomessa ei ole kovin häävi, Ukkola muistuttaa.

Suomi-Venäjä-seuran toiminta onkin suurelta osin kulttuurivaihtoa ja ihmisten kohtaamista itärajan kummallakin puolella. Seuran 70-vuotisjuhla järjestettiin Oulussa 30. syyskuuta ja siellä nähtiin taiteilijoita niin Suomesta kuin Venäjältäkin.

Matti Ukkolan mukaan pohjoisessa - ja Itä-Suomessa - ei hötkyillä pienestä, vaikka maailmanpoliittinen tilanne muuttuisikin. Tämän vahvistaa myös Suomi-Venäjä-seuran Rovaniemen osaston puheenjohtaja Leena Sokero. Sokeron mukaan Rovaniemellä jäseniä on viime vuosina ollut 150-160 henkilöä, eikä tämä vuosi tee poikkeusta.

Venäjän kieli voimissaan

Rovaniemellä myös nuoria venäjän opiskelijoita on tullut toimintaan mukaan. Venäjä-suhteet nähdään kaupungissa tärkeinä nimenomaan matkailun vuoksi, sanoo Leena Sokero. Sokero sanoo, että kiinnostus venäjän kieltä ja kulttuuria kohtaan on Rovaniemellä kasvanut.

– Seitsemällä ala-asteen viidennellä luokalla voi nyt aloittaa venäjän opiskelun. Muutama vuosi sitten näitä luokkia ei ollut yhtään.

Myös muissa Lapin opinahjoissa venäjän opiskeluun on viimeistään nyt herätty, Matti Ukkola puolestaan kertoo.

Keskustoimistosta kerrotaan, että ilahduttavaa on varhaiskeski-ikäisten jäsenten kasvava määrä. Kaikkiaan Suomi-Venäjä-seuralla on ollut noin 12 500 maksavaa jäsentä Suomessa, kertoo Matti Moilanen keskustoimistosta.